22 Ağustos 2015 Cumartesi | By: YeniAy M.

F. William Engdahl Küresel Tam Hakimiyet






UYARI: Kitap hakkında ayrıntılı bilgi içerebileceğini unutmayınız!

"2008 Yılı En İyi Sansür Ödülü"

KÜNYE

Yazar: F. William Engdahl
Yayıncı: Bilim+Gönül Yayınları
Sayfa: 311
Baskı Yılı: 2009

William Engdahl, Sahte Domiz Gribi ve Sahte Gıdalar kitabından sonra, bizlere ABD'nin Dünya'ya hakim olmak için tertiplediği oyunlar, araçlar ve ülke dış politikaları hakkında ciddi veriler sunuyor. Şunu söyleyebilirim ki bu kitabı okuduktan sonra Dünya Politikalarında cereyan eden olayları çok daha farklı gözle bakacak, eylemlerin altında yatan sebeplere mana vereceksiniz. Bu yüzden muhakkak okumanızı tavsiye ettiğim bir kitap.

Kitap uzun uzadıya bir çok konuda bilgi verip, siyasi oyuncuların kendi dilleri ile itiraf gibi açıklamalarına da yer verdiği için olabildiğince kısa özetler sunacağım. Doğrusu hangi birini yazsam bilemediğim için nereden başlayacağımı bilmiyorum. Bismillah.

Zbigniew Brzezinski, 1970'lerin sonunda Sovyetler Birliğine karşı Afganistan'da başlatılan savaşın mimarlarından biriydi. Bu savaşı kışkırtarak ve planlayarak belki Henry Kissinger hariç, 2.Dünya Savaşı sonrası stratejistlerinin hepsinden çok Amerikan imparatorluğunun askeri güçle yayılmasına katkıda bulundu.

Brzezinski yumuşak biri değildi. Ateşli bir Amerikan emperyalistiydi ki, bu kişilere Vaşington'da "gerçekçi" deniyordu. Amerikan sömürgeci hegomanyasının demokrasi adı altında gizlense dahi, küresel gücünü korumak ve satranç tahtası olaran anılan Avrasya'yı kontrol etmek için müttefiklerine ilgi göstermesi gerektiğini biliyordu. Diğer güçler ise, ABD tahakkümüne rakip olabilecek iktidarların engellenmesi için idare edilecek ve yönlendirileceklerdi. Bu bağlamda 1997'de oldukça tartışılan kitabı Büyük Satranç'ta ABD müttefikleri Almanya ve Japonya'dan bile sürekli 'tebaa' olarak bahsetti.

ABD'nin RAND ŞİRKETİ askeri stratejistleri, Paristeki 1968 öğrenci ayaklanmaları gibi başarılı siyasi protesto hareketlerini incelemekteydi. Bu hareketleri sivil toplanma olarak adlandırdılar. ABD'nin vergi mükelleflerinden sağlanan milyonlarca dolarla 'silahlanarak', 'şiddet içermeyen değişiklikler' için bölgelere yöneldiler.

Sırbistan'da Miloseviç'in düşürülmesi; tarihin sayfalarına ilk kez anketler ve hedef gruplara yapılan deneylerin kullanıldığı devrim olarak anılacaktı. Her ne kadar 'görünürde', anlık bir sokak ayaklanmasının doğurduğu bir sonuç gibi görünse de olayın perde arkasında Batılı danışman ve araştırmacıların dikkatle oluşturdukları stratejiler yatıyordu.

Gerisini kitaptan resimlerle sunuyorum. (Bunlar konulardan sadece biri ve benim en çok dikkatimi çekenlerden. Zira başta ülkemiz olmak üzere çevremizde bu eylemleri hep görüyoruz.)








Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 18 TL