13 Eylül 2014 Cumartesi | By: YeniAy M.

Kuralsız



UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.

 TEK BİR SEÇİM SENİ YOK EDEBİLİR


Tris, ağabeyi Caleb, Tobias, Peter ve Marcus ile birlikte trendedir. Ailesinin kaybı yetmiyormuş gibi bir de öldürmek zorunda olduğu dostu, Will için vicdan azabı çekmektedir. Bu durum onu o kadar kötü etkiler ki bunu Tobias'a bile anlatamaz; Will'i sık sık rüyalarında görür. Ayrıca Christina'dan da haber alamadığı için, ona ne olduğunu bilemez.

İlk durakları, Dostluk Topluluğudur. Bir çok Fedakar Toplumu üyesi oraya sığınmıştır. Gittiklerinde onları karşılayan Dostların Lideri Johanna'dır. Dostluk, aslen liderlik kavramına inanmadığı için Johanna onlar için daha çok sözcü gibi bir şeydir. Onların ve diğerlerinin kalıp kalmayacağı konusunda karar vermek için toplantı düzenlerler. Kararın sonucu ise açıktır; kurallarına uydukları sürece burada kalabilirler. Silah olmayacak. Bilgelik ile herhangi bir çatışma fikrine de katılmamaktadırlar. Tampon Bölge ayarlayarak, sığınmak isteyen herkesi kabul edeceklerdir.

Tris, bir gün Marcus ve Johanna'yı gizlice konuşurken görür. Marcus çok önemli bir bilgiye sahip olduğunu, Bilgelik Liderinin bu yüzden saldırıp, bu bilgiyi ele geçirdiğini söyler. Fakat kimseye güvenmediği için daha fazla bilgi vermeyi istemez. Tris, bunu Tobias'a söylediğinde, babasının yalancı ve güvenilmez biri olduğunu söyleyip dikkate almaz, lakin Tris ilk fırsatta gidip bu bilgiyi Marcus'dan almaya çalışır, fakat nafile; hiçbir şey söylemez. Tris'i küçümser.

Kısa bir süre sonra Bilgeler, yanlarına aldıkları bir birlik ile Dostluk Yerleşkesine gelip, arama izni ister. Cesurlar ikiye bölünmüştür. Uyandıktan sonra Bilgeler ile beraber olmaya devam eden Hain Cesurlar ve onlardan ayrılan Sadık Cesurlar. Açığa çıkan topluluk, derhal oradan kaçar. Tris ve diğerleri bir sonraki en güvenli olduklarını düşündükleri yer olan Dürüstlük Yerleşkesine giderler. Fakat, yollarının üzerinde Edward ve topluluksuzlarla karşılaşırlar. Edward, Tobias'ın adını öğrenince onları liderlerine götürür. Evelyn, Topluluksuz Lideri olarak, Tobias'ın annesiydi. Dört, daha bir yıl öncesine kadar öldüğünü sandığı annesinin, kendisini bırakıp gitmesi yüzünden ona kızgındır. Bu yüzden anlaşmasını kabul etmez ve ayrılarak Dürüstlere giderler. Onları Sadık Cesurlar karşılar ve liderlerin emri gereği hemen tutuklanarak sorguya çekilirler. Zira ellerindeki bir görüntüye göre Tobias, simülasyonu denetleyen kişi gibi görünmektedir, ve Tris ona yardım etmiştir. Elbette gerçeğin sadece küçük bir parçasıdır. Dürüstlük Serumu sayesinde Tobias ve Tris(bu arada Tris buna da direnebiliyor), olan biten her şeyi anlatırlar. Lakin Dürüstler, serumun işe yaradığından emin olmak ve kuralları bunu gerektirdiği için son bir soru sorarlar; En büyük pişmanlığınız nedir?

Tris, buna, yalan söyleyebilecekken bile, Will'i öldürmek diye cevap verir. Dürüstlükte doğan Christina da oradadır ve bunu öğrenince Tris'e karşı tavır alır ve ondan uzak durmaya karar verir. Tris, geriye kalan tek arkadaşını da kaybettiği için hüzünlüdür. Dahası Tobias, ona kendisine anlatmadığı için kızgındır. Zaten bir süredir de sürekli olarak tartışmaktadırlar. Bir gün Hain Cesurlar ansızın baskın yaparak içerideki herkesi vurur. Başlarında bazı Bilgeler de vardır, ve bu Bilgeler arasında Will'in ablası Cara da vardır. Lakin bu öldürücü bir atış olmamıştır. Bilgelik tarafından geliştirilen yeni bir serum ilk aşamada herkesi bayıltsa da Uyumsuz olanları etkilemez. Zaten başlarında Cesur Liderlerinden Eric, uyumsuzları bulup toplamak için bu saldırıyı yapmıştır. Tris, ayaklanıp kendi gibi uyumsuzları bulup kurtarmak için ölü bir Hain Cesurluk üyesinin ceketini alır, çünkü taraflarını belli eden mavi bandaj takmışlardır. Tris, arkadaşlarından Uriah'ın da uyumsuz olduğunu öğrenir. Ama sır olarak kalmasını ister, Uriah.

Hainler herkesi uyutmayı başaramamıştır, Tobias dahil bir öbek Sadık geriye kalanları kurtarmak için harekete geçer ve Eric'i esir almayı başarırlar. Dürüstlük Lideri, Bilgelik ile görüşme yapacağını söyler. Hain Cesurluk liderlerinden Max, Bilgelik yerine konuşacaktır. Sundukları teklif ise tam bir teslimiyettir, aksi halde burası yok edilecektir. Cesurlar Max'i öldürür. Ama Dürüstlük Lideri anlaşmayı kabul ettiğini açıklayınca Sadık Cesurlar ve Uyumsuzlar, yerleşkeden çıkarak Cesurluk Yerleşkesine dönmeye karar verir. Lakin bundan önce içlerinde Tobias ve Tori'nin olduğu üç kişi, Cesurluk Lideri seçilir ve kurallarına göre Eric'i ihanetten idam ederler. Yerleşkeye döndükten sonra tüm kameralar bulunarak yok edilir, böylece Bilgelik onları izleyemeyecektir.

Bilgelik ve Cesurlar saldırısında herkese bir aşı yapmıştır. Daha uzun süre dayanan bu aşı sayesinde birkaç aşılanmışı intihara sürüklerler ve dahası Bilgeliğin ağzından konuşarak "Derhal Uyumsuzlar Teslim Olsun" denir. Tobias, annesi ile saldırı için anlaşırken, Tris de kendini feda ederek, ölüme hazır bir şekilde, Bilgelik Yerleşkesine gider ve teslim olur. Peter, Dostluktan kaçtıktan sonra buraya geri dönmüştür. Onunla ilgilenen kendisi olur. Hücresine götürüp getirir, yemeğini verir. Bilgelik Lideri, Jeanine, yeni serumu kullanarak Tris'in üzerinde deneyler yapar. Tobias da yerleşkeye gelerek teslim olur. Maalesef Tris, en güçlü uyumsuz bilgisini Jeanine verenin kardeşi Caleb olduğunu öğrenir. O da kadının sağ koludur ve en başından beri onlara sadıktır. Jeanine, Tris'in infaz emrini verir ama onu kurtaran, şaşırtıcı bir şekilde Peter olacaktır.

Tris, Tobias ve Peter, topluluksuz ve Sadık Cesurlar ile birlikte Bilgelik Yerleşkesine saldırı kararı alır. Evelyn, tüm bilginin yok edilerek güçlerinin ellerinden alınmasını, ve toplulukların yok edilerek topluluksuz bir yaşamı getireceğini açıkça söyler. Fakat Marcus, Tris'e Jeanine'in ele geçirdiği bilginin kurtarılması gerektiğini, yok edilirse her şeyin değişme şansının koy olacağını belirtir. Bunun üzerine Tris, Marcus ile gizlice iş birliği yaparak, artık kendisini affeden Christina, Cara ve Fernonda ile farklı bir yönden yerleşkeye girerler. Gizli labarutuara ulaşan Marcus ve Tris'dir, ama sadece biri içeri girmeyi başarır. Tori de içeri girmeyi başarmıştır ve kardeşinin ölümünden sorumlu tuttuğu kişiyi, Jeannine'i öldürmek üzeredir. Bilgiyi almak için ona ihtiyacı olan Tris, bunu engellemeye çalışır, fakat başaramaz ve Tori kadını öldürür. Onu ve beraberindekileri ihanetten tutuklatır.

Lakin Evelyn, tüm Cesurların silahlarına el koyarak yönetimi ele geçirerek kadının da elindeki gücü alır. Tobias, annesinin sağ kolu olmuştur. Tris'e kızgındır ama onu dinleyerek Caleb'i kullanarak gizli bilgiyi bulur ve ortaya çıkartır. Gerçekten de hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Sırlara bayılırım! Yazarımız bize bol bol sır ve gizem yazmakta. Bunu da çok iyi işlemektedir. Her şeyin göründüğünden daha farklı olmasını seviyorum. :) İlk kitaptaki eleştirilerim halen devam etmekte. Tekrar etmeme gerek yok, bir önceki yazıma dönebilirsiniz. Doğrusu, Caleb konusu üzücü. İnsanın, hayatta kalan yegane ailesinin kendisine ihanet etmesi ne kadar da acıdır öyle. :( Yazık sana Tris!

Kitap Okuma Önerisi:  Serilerin kaderi; tıpış tıpış alacaksınız. :D


Puan: 10/8 (Önceki yazıda yazdığım hatalardan 2 puan düştüm) 


Kitap Fiyatı: 24
KARAKTERLER


Caleb Prior. Tris'in, Fedakar'dan Bilgelik'e geçen kardeşi. Aralarında neredeyse bir yaş bile yok. Bu yüzden okula birlikte başladılar ve seçim gününe de beraber girdiler. Aslında Caleb, babasının topluluğuna çekmiş. Bu yüzden hiç kimse bu oğlanın seçim gününde Bilgelik'i seçtiğine şaşmamalı. Tris de annesinin topluluğunu seçmişti. Fakat, maalesef, bu oğlanımız hainlik ediyor ve kardeşi ile ilgili tüm bilgileri Jeannine'e anlatıp, yanında yan alıyor. Yine de her şey bittiğinde iki kardeş birbirini affedecek ve sevdiklerini anlayacaklar. Doğal olarak!


Jeanine Matthews. Bilgelik Lideri. Tris'in babasının eski arkadaşı. Kadın bir dahi olarak tanımlansa da bence tam bir hasta. Zira insanlar üzerinde deney yapmaktan hiç çekinmiyor. Andrew Prior da onun bu korkunç deneylerine tanıklık ettiği için topluluktan ayrılma kararı vermişti. Tehlikeli bir kadın, ama sonu Tori'nin elinden geliyor.


Tori Wu. Bilgelik'ten, kardeşi George ile birlikte, Cesurluk'a geçen dövme sanatçısı kadın. Tris'in Uyumsuz olduğunu anlayıp, gizlemesine yardım eden kişidir. İleride Sadık Cesurların liderlerinden biri olacaktır. Kardeşini öldürdüğü gerekçesi ile Jeanine'i öldüren kişi bu hatunun kendisidir.



Marcus Eaton. Fedakarlık Topluluk lideri, Tobias'ın babası. Oğluna çocukken şiddet uyguladığı için ileride Bilgelikçe bu bilgi aleyhine kullanılacak ve zor duruma girecektir. Oğlu ise onu asla affetmeyecek. Lakin Marcus, çok önemli bir bilgiye sahiptir.


Eric. Bilgelik'ten Cesurluk'a geçti. Liderlerden biri. Tam bir psikopat. Bilgelik ile işbirliği yapan bir hain. Eh, eski topluluğuna hala bağlı olduğu görünüyor. Tobias tarafından idam ediliyor.


Kitap Fragmanı