12 Kasım 2022 Cumartesi | By: YeniAy M.

Buz ve Ateşin Dünyası

 


KÜNYE

Yazar  George R. R. Martin , Linda Antonsson , Elio M. Garcia Jr
Yayıncı: Akılçelen Kitaplar
Sayfa344
Baskı Yılı: 2017 (1. Basım)
TANITIM BÜLTENİ
Geçmişin bir girizgah olduğunu farz edersek, George R.R. Martin'in başyapıtı, son zamanların en özgün ve en keyifli fantastik destanı olan Buz ve Ateşin Şarkısı'nın epey sağlam bir girizgaha ihtiyaç duyacağında hemfikir oluruz. İşte o girizgah, Buz ve Ateşin Dünyası ile geliyor.

Baştan sona rengarenk çizimlerle donatılmış bu kitap, Yedi Krallık'ın tarihini kapsamlı bir şekilde anlatıp Buz ve Ateşin Şarkısı ve son dönemlerin en popüler dizisi Taht Oyunları'nda yaşanan olayların habercisi olan epik savaşlar, amansız rekabetler ve cüretkar isyanlarla ilgili tüm detayları gözler önüne seriyor. Bu kapsamlı tarihçe, George R.R. Martin'in ünlü web sitesi Westeros.org'un kurucuları ve belki de bu dünyayı vizyoner yaratıcısı kadar tanıyan yegane kişiler olan Elio M. Garcia Jr. ve Linda Antonsson ile yıllar süren işbirliği sayesinde gerçekleşti.

Septonların, büyücülerin ve ozanların nesilden nesile aktarılan halk hikayelerini, alimane görüşlerini ve bilgi birikimini Buz ve Ateşin Dünyası'nın sayfalarında bulacaksınız. Buz ve Ateşin Dünyası, Karanlık Çağ'dan Kahramanlar Çağı'na, İlk İnsanlar'ın gelişinden Fatih Aegon'un tarih sahnesine çıkışına, Aegon'un Demir Taht'ı hazırladığı günden Deli Kral II. Aerys Targaryen'a uzanan, dolayısıyla "günümüzde" Starklar, Lannisterlar, Baratheonlar ve Targaryenlar arasındaki çekişmeleri şekillendiren tüm olaylara dair kayıtları içeren kapsamlı bir tarihçedir. George R. R. Martin'in şaşırtıcı bir titizlikle detaylandırdığı bu evreni ve bu evrende yaşananları tam anlamıyla kavramanıza imkan tanıyacak olan Buz ve Ateşin Dünyası, kalemin kılıçtan keskin olduğunu size de ispatlayacak. 


Arkadaşımdan ödünç almıştım; 1,5 senemi aldı bitirmek. :)

Bu kitap #GRRM’in #BuzVeAteşinŞarkısı serisinin yani #GameOfThrones dizisinin evreninin tarihi anlatmak için hazırlanmış. Westeros ve Essos bölgelerinin tarihini ve yakın zamanda yaşanmışlıkları anlatarak evrenin geçmişini bize tanıtıyor. Bir iki şey belki güncel seriye etki edebilir. Misal Demir Adalardaki iptal edilen kral şurası örneği; Euron’un seçildiği kral şurasının iptali için örnek teşkil edecek kanımca.

Kitapta Valyria ve Uzun Gece kısımları da var kısaca. Westeros için İlk İnsanlar döneminden başlayıp, Andal istilasına geçilerek ilerlemiş yazarlar. Yalnız Vadi tarihini doğrudan Andal istilasından başlatmış, İlk İnsan çağından bahsedilmemiş, neden bilmiyorum. Bu bence eksidir. En ilgimi çekenler Kuzey ve Demir Adalar gibi bölgeler elbette, Stark hayranı olunca buralara ilgi duymamak mümkün değil. Kitapta ayrıca Targaryen Hanesinin son 300 senesinin özeti de mevcut, İsyan ile dönem bitiyor.

Essos için Özgür Şehirler ilgi çekici idi ama kalanı çok ilgimi çekmedi. Daha çok Braavos ilgimi çekti burada. Zaten bu kitap asoiaf hayranı da olsanız bence herkese hitap etmiyor, tamamen ilgi alanınızla ilgili bir durum. Bazı hayranlar için Essos daha ilgi çekici misal ama hayranlar genelde Dany’nin Essos maceralarından bıkmıştır. 😝

Eğer ASOIAF evrenini seviyorsanız ve tarihini merak ediyorsanız, kitabı alabilirsiniz. An itibariyle baskısı tükenmiş durumda ama yakında 4. baskı gelir, diye düşünmekteyim. İnternette 100 küsur üstünde bir fiyatı var, bilginize.