11 Temmuz 2023 Salı | By: YeniAy M.

Hititler: Anadolu Savaşçıları

 


KÜNYE

Yazar: Trevor Bryce

Yayınevi: Kronik Kitap

Yayın Yılı: 2021

Sayfa Sayısı: 320

TANITIM BÜLTENİNDEN

Hititler, Geç Tunç Çağı’nda Antik Yakındoğu’nun en büyük askeri gücü hâline nasıl geldiler? Düşmanları karşısındaki zaafları nelerdi? Anayurtları olan ve denizlerle bağlantısı bulunmayan Anadolu’nun ırmaklarının seyrüsefere imkân tanımayışı karşısında ne tür önlemler almışlardı? Nüfuslarının azlığıyla ve kimi zaman ülkelerini kasıp kavuran salgın hastalıklarla nasıl mücadele ediyorlardı? Bu antik imparatorluğun yükselişinin ve parlak başarılarının arkasında hangi güçler yatıyordu? 

Antik dünyanın, tarihi üç bin yıldan fazla bir süredir kayıtlardan silinmiş olan ve en gizemli uygarlıklarından biri olarak gösterilen Hititleri olabildiğince canlı ve alışılmadık bir üslupla kaleme alan Trevor Bryce, hem Hitit savaşçılarını hem de Hititlerin toplumsal, dinî ve siyasî kültürünü açığa çıkarıyor. Çok sayıda soruya yeni çözümler öneren Bryce, bir yandan Kadeş Muharebesi’nde (MÖ 1274) II. Ramses’i neredeyse bozguna uğratmayı başaran Hititlerin savaş arabalarını nasıl ustalıkla kullandıkları konusundaki sır perdesini ortadan kaldırırken, diğer yandan kendilerini panteonlarındaki ibadetlerine adayışlarını masalsı bir dille anlatıyor. Yüzyıllar boyunca otoritelerini pekiştirmelerini sağlayan yeni bir diplomatik sistemi nasıl dahice idare ettiklerini detaylı biçimde okuyucuya sunuyor. 

Hititlerin askerlikteki ustalıkları dışında üzerinde durulması gereken birçok sıra dışı konuya dikkat çeken elinizdeki eserle birlikte Hititlerin dünyasındaki festivallere, inşa ettikleri tapınak ve saraylara konuk olacak; geleneklerini, batıl inançlarını ve işledikleri suçları öğrenecek, kraldan köleye uzanan toplumsal hiyerarşilerini keşfedecek, antik dönem evlilikleri gibi pek çok ilginç konuda bilgi sahibi olacaksınız.

“Hititler: Anadolu Savaşçıları”, okuyucuyu destansı ihtişamla günlük yaşamın mahremiyeti arasında yolculuğa çıkaran, haritalarla ve resimlerle donatılmış bir tarih ve kültür başyapıtı…


Arkadaşım Meryem’e göndermek için aldığım ama ilgimi çekince üstüne çöküp ona yenisini alıp gönderdiğim #kitap.


Genel olarak kitap, Hitit tarihinin bir özeti sayılır. Buna ek olarak kaynakların yetersizliğinden kaynaklı olarak bilinmeyen kısımlar üzerinde biraz beyin jimnastiği yaptığı; bazı noktaların roman havasıyla kafadan canlandırıcı bir betimlemeyle anlatıldığı hoş bir tarih kitabı ama bazı yorum ve açıklamalarına oldukça şüpheyle yaklaştığımı söylemem gerekir, abartılı olabileceğini düşündüğüm noktalar da var. Dahası “kaynak eksikliği” noktasında yapılan yorumların bazısı büyük olasılıkla” cümlesi altında kuruluyor ve bu sebeple okurken bunların keskinlik olmadığını kafamızın bir köşesinde hatırlamak gerekir.

Doğrusu Hitit tarihini okumak eğlenceliydi, kafamda kurgu için güzel bir kaynak oldu. Kaynakların yetersizliği noktasında bazı yönlerinin karanlık kalması üzücü olmuş, özellikle de yok oluşunun sebebinin tam belli olmaması. Tunç Çağı sonlarında bilinmeyen bir Deniz Kavimleri saldırısından bahsediliyor, Mısır dahil her yeri yakıp yıkmışlar.

Bir cuma günü öğlen iklim tarihi belgeselinde bunlardan bahsetmişlerdi, daha önce de bununla ilgili bir kitap aldım. Sonraki okumak istediğim Doğu Akdeniz medeniyetlerinin çöküşüne sebep gibi görünen bu bilinmeyen Deniz Kavmine (iklimin de (?)) ek olarak başka hangi şeylerin sebep olduğunu sorguluyor. O da artık başka kitap yorumuna inşallah.

Hitit kitabını alıp okumanızı da kesinlikle tavsiye ederim.