11 Temmuz 2023 Salı | By: YeniAy M.

Türklerin İslamı Kabulü


KÜNYE

Yazar: Osman Karatay

Yayınevi: Kripto Yayınları

Yayın Yılı: 2022

Sayfa Sayısı: 224

TANITIM BÜLTENİNDEN

Türklerin İslam'ı kabulü tarihteki en önemli olaylardan biridir. En az İslam'ın ortaya çıkışı kadar önemli ve etkilidir. Daha önce Araplar ve bağlılarının dini olan İslam, Türklerle birlikte evrensellik kazanmıştır. Fakat bu önemli konuya tarihçice yaklaşımı fazla bulamıyoruz. Duygu ve yargılar daima önde duruyor. Mevcut eserlerde İslamlaşma sürecinin ayrıntılı hikayesi anlatılsa da, tahlili pek yapılmamıştır. Bu kitap belki herkesi kızdıracaktır ama herkesin de onaylayacağı gerçekleri dile getiriyor.

 

Prof. Dr. Osman Karatay daha önce "İran ile Turan" ve "Türklerin Kökeni" adlı kitaplarıyla eski Avrasya'nın etnik yapısını hallaç etti ve "Bey ile Büyücü" adlı eseriyle İslam öncesi toplumun inanç dünyasını ayrıntıyla inceledi. "Hazarlar" ve "İlk Oğuzlar" adlı kitapları ise İslam'ın ortaya çıktığı günlerdeki en önemli iki Türk topluluğunun ayrıntılı tarihlerini içeriyor. Bu kitap işte bu temeller üzerine kurulmuştur ve Türklerin İslamlaşma sürecinin tahlilini içermektedir.


 #KİTAPYORUM Bu sefer karşınızda başka bir #tarih kitabıylayım. #OsmanKaratay’ın kaleminden #TürklerinİslamıKabulu genel olarak beğendiğim bir #kitap oldu. Bu tür kitaplarda genelde insanlar Müslüman oldular çünkü çok uyumlu idi vs. şeklinde bir anlatım tarzı bekliyorlar ama Osman hoca hem kanıksanan bilgilerin aksine bir resim çiziyor hem de başka türlü bir yaklaşım sergiliyor.


1. Tez: #Türkler kılıç zoru ile mi yoksa kendi seçimi ile mi Müslüman olduğu sorusuna genel olarak “Türkler Müslüman olduğunda kılıç Türklerin elindeydi, hakim olan da kendileriydi.” diyerek bunun nasıl olduğunu çağ çağ yaşanan gelişmeleri anlatarak açıklıyor.


2. Tez ise Müslüman oldular çünkü birebir uyuyordu inançları kısmını reddetmesi. Hocaya göre aynı/benzer inanç sahibi olmak din değiştirmeyi hızlandırmaz(çünkü kendisinde de aynısı/benzeri vardır) ama uyum sağlamayı kolaylaştırır diyerek Türklerin, İslamlaşma sürecinin tarihsel olayları anlatarak açıklamaya çalışmış.


Kitapta katılmadığım noktalar da vardı elbette ama öne sürülen bilgiler mantıklı geldi, tartışmaya ve geliştirmeye müsaitler. Bununla beraber "neden müslüman oldu" sorusuna yaklaşımı muhtemelen eksik olan kısımlar var veya bazı kısımların etkisini küçümsemiş hoca. Misal zaman içerisinde bölgeye giden sahabelerin attığı tohumların zaman içinde yeşermiş olması düşüncesine çok önem vermemiş gibi geliyor(tamam, tek başına bir etken olamaz yayılan zamanı düşünürsek ama etkisiz elaman da değil. Hiçbir şey tek bir sebeple meydana gelmez, birden fazla sebeplerin bir araya gelmesiyle uygun ortamda doğmasıyla oluşur). Konuya ilginiz varsa tavsiye ederim, ben kitabı beğendim. Daha önce yaklaşılmamış bir bakış açısı sunuyor ve bazı kalıpları yıkıyor diye düşünmekteyim.



Hocanın daha önce okuduğum diğer iki kitabına da bir göz atın.

Türklerin Kökeni

Bey ile Büyücü