17 Ağustos 2013 Cumartesi | By: YeniAy M.

Avrupa'nın 50 Büyük Yalanı

 
 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Tarih, gerçekten de döneme hakim güçler tarafından yazılıyor ama resmi tarih! Gerçekler ise oralarda bir yerlerde gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Bağımsız tarihçiler ise bu iş için doğmuşlar!


Kendimi bildim bileli, Batı, her daim müthiş bir cazibe bölgesiydi. Hani, şu ağzınızın suyu akarak baktığınız, her gün görmek isteyip, yanında olmak istediğiniz, hayran kaldığınız sanatçılar vardır ya, aynen öyle idi işte! Ama parlayan yıldızın daha yakına gidip, hakkında daha fazlasını öğrendiğinizde yavaş yavaş söner hayranlığınız ve parlak yıldız, kara deliğe benzer bir görüntü çizer kafanızda. Bizim sevdiğimiz, hayran olduğumuz, yalanlardan örülmüş bir hayaldir. İşte, Avrupa'nın durumu da aynen budur! Büyüdükçe, hayranlık verici olduğu söylenen Avrupa, gerçekte hiç de o denli çekici, cazibeli ve parlak gelmez oldu.

Mustafa Armağan'da bize, bu kitabında Avrupa için hazırlanmış, kurgulanmış, yalan tarihi gün yüzüne çıkartmayı amaçlamış. Örneğin; Avrupalılar gerçekten de Avrupalı mıdır? Avrupa diye bir kıta gerçekten de var mı yoksa hayali sınırlar ile çizilmiş, hayali bir kıtadan mı söz ediyoruz? Cidden ya, haritaya açıp baktığımızda Avrupa ile Asya'yı ayıran bölge neresi, biliyor musunuz? Sizce de bir bütün kıta değil mi? Avrupa, bedensel bir görüntüden ziyade bir kültür demek daha doğru olacak. Kitapta en çok dikkatimi çeken kısımlar bu ve yamyamlık ile ilgili gerçeklerdi.

Yamyamlık Afrika insanlarına mı ait bir özellik yoksa kendi dışında herkesi medeniyetsiz ve ilkel gören Avrupa tarihinde yamyamlık var mı? Yunan medeniyeti var mı? Yoksa başkalarından çalma bir medeniyet mi? Grimms kardeşlerin peri masalları, sandığımız kadar masum mu? Avrupalı, özelikle İngilizlerin gururla anlattığı Magna Carta yalanın önde gideni miydi? Batı gerçekten de üstün mü ki?

Amerikalı kovboylara bakar dururuz da bunlar Batı'daki şövalyeler gibi savaşçı-silahşörler mi yoksa inek sağıcısı olan siyah köleler mi? Gerçek, isimde gizli zaten; cowboy! Batı medeniyetinin temeli Avrupa-Yunan medeniyetinden mi geliyor yoksa Doğu bu konuda temel mi olmuştur? Örneğin, Kopernik, devrimini kimden çaldı diye sorsam?

-Kim? Kopernik mi? Çalmış mı?
-Bilmem, çalmış mı?

Tüm bu sorulara ve daha fazlasına cevap veriyor bu kitap. Daha fazla bilinçlenmek ve Batının sandığımız gibi cazibeli bir yer olmadığını anlamak(hele bugün!) için, bizlere "ezik" muamelesi yapmalarına izin vermemek adına da kitabı edinmenizi ve okumanızı öneririm.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Benim için en önemli şey, kitapların akıcılığıdır. Asla ağır dil ile yazılmış kitapları sevmem. Bu yüzden tarih-bilimsel kitaplar da dahil olmak üzere ilk baktığım şey budur ve böyle olan kitaplar benim için kafadan artı alır. Bu kitapta akıcılık ve ağırlık konusunda iyi bir kitap. Yani, okurken sizi sıkmayacaktır ki özellikle böyle kitaplarda en önemli albenisi, yazarlar kusura bakmasın, budur. Öbür türlü kitaplar kenara fırlatılacak ya da okuyucu kendini kassa dahi aylar sürecektir bitmesi.

Kitabın verdiği bilgileri de çok sevdim. Feminizm ve erkek egemenliği konusunda kısmen katıldığım noktalar olsa da tam manası ile aynı görüşteyim diyemem ama :) Ama feminizm kadını kurtardı mı kısmının çok büyük büyük büyük kısmına katılıyorum. Gerçi, Zaten bu konuda iki karşı taraftan birinden ziyade, kendi tarafımdayım.

Kitap Okuma Önerisi:  Bilinçlenmek adına almalısınız!
Puan: 10/8


Kitap Fiyatı: 17,50

Kitaptan bazı kısımlar