17 Ağustos 2013 Cumartesi | By: YeniAy M.

Dünyaya hükmeden Sultan: Kanuni


 
 
 

UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Tarih kitapları çok sıkıcıdır diyenler kim ya hu? Siz hiç bu yazarı dinleyip, kitabını okumadınız değil mi?


Yazarımız Talha Uğurluel, ilk bölümlerde bizlere Kanuni'nin babası ve annesi ve diğer yakınları konusunda tarihsel gerçekliklerden bahsediyor; ilk onları tanıtmakta bize. Daha sonra ise tahta geçişi, eşi Hürrem olan ilişkisi, seferleri ve yaşamı hakkında bilgilere kavuşmaktayız. Yazarımız üşenmeden de gitmiş, kanuni ve ailesi ile ilgili bazı tarihi yerlerin resimlerini çekmiş ve kitabı bunlar ile harika Osmanlı minyatürleri ile süslemiş. Süslemiş dediysem de öylesine eklenmiş resimler değil elbette! Bu minyatürlerin hepsi tarihi belge niteliği taşımaktadır.

İbrahim Paşa ve Şehzade Mustafa konusuna da değinerek bizlere neler olduğunu anlatmakta yazar. Benim en ilgi çekici bulduğum bölümlerden biri de "İkinci Roma İmparatorluğu Kuruluyor" oldu. Bildiğiniz gibi Kanuni, tarihte çarpıştığı Şarkel konusu da dizi de işlenmekte ama biz kitapta daha ayrıntılı ve kökene iniyoruz. Şarkel'in ailesi, kökeni vs. ilginizi çekecek bilgiler içermekte ve ayrıca Frenklerin kültürleri hakkında da(o dönem) az çok bilgi ve fikir sahibi olacaksınız.

Diğer bir ilgimi çeken bölüm ise "Osmanlı Düşmanlığı ve Hayranlığı". Mendil ve Halt konusundaki bilgiler sizin de ilginizi benimki kadar çeker mi acaba? Ben bu bölümü okuyunca "Kedi, uzanamadığı ciğere mundar dermiş." atasözünün gerçekliğine bir kez daha ikna oldum.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: 10 numara diyebileceğim, harika bir tarih kitabı. Muhteşem Yüzyıl dizisine(kabul, ben de izliyorum ama tarihsel olarak bakınca çileden çıkartıyor. Sonuçta para kaygısı ile çekilen bir dizi.) bakıp da tarihin en büyük sultanlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın, ömrünü bir sarayda, kadınlar arasında geçirdiğine inananlara cevap olarak çok iyi hazırlanmış. Kitabın sayfaları ve renklerine bakınca da kalite fışkırıyor ve böyle bir kitap sadece 17,5 TL. Saman kağıda yazılmış, renksiz kitapların bir çoğu bile bundan fazla fiyata kitapları satışa sunmakta.

Kitabın dili ise hiç ağır değil. Talha Uğurlueli bilenler, yazarın yazım yeteneği de anlatımı ile aynı olduğunu bilsinler. Bildiğiniz gibi, genelde tarih kitapları, insanları tarihten soyutlamak istercesine (bundan şüpheleniyorum yani) ağır ve sıkıcı bir dil ile yazılmakta. "Tarih= Sıkıcı" denklemini bu tür tarihçiler yıkmak için ellerinden geleni yapmalılar hatta ileri gidiyorum tarih dersi kitaplarımızı da lütfen böyle kişiler yazsın! Duydunuz mu beni MEB! Kısacası yazar, tarihten kaçanları, ona aşık edebilecek yeteneği olan bir insan maşallah.

Kitap Okuma Önerisi:  Almazsanız terlikle döverim!
Puan: 10/10


Kitap Fiyatı: 17,50

Kitaptan bazı kısımlar