21 Ağustos 2013 Çarşamba | By: YeniAy M.

Hobbit

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Sen neymişsin be Bilbo! :)


Hobbit! Yüzüklerin Efendisi kitabından 60 yıl öncesinde geçiyor ve ilk filmlerde gördüğümüz Bilbo Baggins'in nispeten gençlik döneminde, büyücü Gandalf ve Erebor cüceleri ile ilk macerasını yaşamasını konu alıyor. Bilbo'nun yüzüğü nasıl bulduğunu ve ne tür maceralar yaşadığını, elfler ile nasıl ilişki içine girdiğini ben dahil hepimiz merak etmişizdir eminim.

Bilbo, sıradan bir Hobbit gününde piposunu(ah o meşhur hobbit pipoları ve tütünleri!) tüttürürken Gandalf tarafından bir maceranın içine sürüklenir. İlk macerası ise kötücül ve tehlikeli ateş ejderi Smaug'un işgal ettiği Erebor dağını yeniden ele geçirmesi için müstakbel cüce kralı Thorin ve yoldaşları ile Yalnız Dağa yolculuktur. Elbette bu yolculuğun bir çok şeye gebe olduğunu unutmamak gerekiyor.

Macera boyunca Radagastarı, Ayrıkvadiyi ve lordu Elrond'u(Aerwn ve Aragorn yok maalesef.) görüyoruz. Ayrıca Legolas'ın evi olan Kuyutormanı da görmek şerefine erişiyoruz. Bana göre en büyük şeref ve zevk, Legolas'ın babası Thranduil'i görmek oldu ama kitapta ismi ile değil de "Elf Kralı" olarak bahsedilmesi üzücü. Yazarın, ölmeden önce onun hakkında da bir kitap yazmamasına üzüldüm ama belki oğlu bu görevi yerine getirebilir? Ne de olsa aynı soy isime ve hayal gücüne sahiptir? Yaz be kardeşim yoksa ben yazacağım! :D Yüzüklerin Efendisi kitabında gördüğümüz kılıç Sting ve mitril zırhı da nasıl bulduğuna şahit olacağız. Ve elbette Gollum! Her öykü gibi elbette bu kitapta mutlu sonla bitiyor; bazı kayıplar ile!

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Bilbo'nun yaşadığı daha fazla macerayı görmek istiyor insan ama maalesef. Bence tartışmasız, yüzüklerin efendisi filminden sonra en iyi orta dünya kitabı! Kitap da "masal dili" ile anlatılmış. Kitabın kalınlığı da yerinde. Ben her daim olduğu gibi şiir/şarkı kısmını hep geçtim, sevmiyorum fazla. Sıkıldığım yerler çok az da olsa oldu.

Kitap Okuma Önerisi:  LOTR serisini alan bunu almalı yoksa orta dünya ile bağını koparsın gitsin!

Puan: 10/9


Kitap Fiyatı: 20
BAŞKARAKTERLER
 

Gandalf bir İstari büyücüsüdür. Orta Dünya'ya gönderilen beş büyücüden biridir ve dünya ve canlıları ile en çok ilgili olanı da kendisidir. Ayrıca elfler ve hobbitler ile sıkı ilişkidedir. Yaşını sormayın, göründüğünden de yaşlı biri. :) Çeşitli isimleri vardır: Mithrandil, Gri büyücü vs. En son Yüzük Kardeşliğinde Balrog dövüşün de yok edildiğinde Ak Büyücü olarak terfi etmiştir. Saruman kovuldu arkadaş! :P Akıllı, hızlı, bilge ve her zaman söylediğinden fazlasını saklayan biri. Gandalf insanı güvende hissettiren bir yapıya sahiptir bu yüzdendir ki en umutsuz anlarda bile o yanınızda ise kendinizi güvende ve umut dolu hissedersiniz. Ben olsa bir de "umut yeşerten" gibi bir isim koyardım. LOTR serisinin son kitabında, düşman yok edildikten sonra elfler ve frodo-bilbo ile birlikte Ölümsüz Topraklara geri döndü. Zira görevi artık bitmiştir.

Bilbo, görünürde sakin bir hayatı seven sıradan bir hobbittir ama gelin görünkü ataları gibi onun da kanında macera düşkünlüğü vardır. Sakin hayatı ise Gandalf ile bozulur, macera sevdası onun tarafından ortaya çıkartılır. Bilbo Gollum'dan Tek Yüzüğü çalmış ve uzun yıllar saklamıştır. Erebor cücelerine Smaug'un öldürülmesinde yardımcı olmuş, elfler ile tanışmış-elf dostu ilan edilmiş; Thranduil tarafından- ve en sonunda düşman yok edilince de kalan kısa ömrünü huzur içinde sonlandırmak üzere, elf dostları ve yeğeni Frodo ile birlikte Ölümsüz Topraklara dönmüştür.




 
Thorin, Erebor'un müstakbel kralı. Kimisi "cüce kral" dese de taht giyme töreni olmuş değil. Babası da hayatta büyük olasılıkla. Bu yüzden ben "müstakbel" dedim. Gerçi "gayriresmi" de diyebiliriz herhalde. Etrafındakiler ona "kral" gibi muamele ediyor; kısmen. Dedesinin hükümdarlığı zamanında Erebor'da yaşamış ve Smaug'un altınlar için ülkesini işgal ettikten sonra dede ve baba ile birlikte kaçmıştır. Orklar ile savaşta dedesinin kaybetmiş, babası ise az delirip ortalıktan kaybolmuştur. Oradan orada sürgün yaşadıktan sonra evini yeniden ele geçirmesi ile ilgili bir kehanetin işaretlerini görür. Bunun üzerine büyücü Gandalf'tan yardım ister. Bu yolculuğunda cüce dostları ile birlikte Bilbo Baggins isimli hobbit ile tanışır ve çok yardımını görür. Maalesef bu macera kısmen zafer ile sonuçlanmış, Throin'in de hayatına mal olmuştur. Sert bakışıklı, mesafeli bir cücemiz var elimizde. Elflere, yıllar önce onlara yardım etmedikleri için ki özellikle Kuyutorman eflerine, hiç güvenmez hatta öfke duyar. Eh, gene yardım onlardan gelir ama :)
 
 

Yakışıklı değil mi? Yerim seni Thranduil! Keşke Yüzüklerin efendisinde de görse idik seni! Kimse oğluna bakmaz idi sonra. :)

 
 
Thranduil, Legolas'ın babası ve kuyutorman elflerinin de kralıdır. Kitapta "elf kralı" olarak geçer. Mücevher ve şaraba düşkün bir yakışıklı kral. Filmde kendisini "Lee Pace" canlandırıyor ki müthiş seçim. Babayı görünce Legolas'ın papucu dama atılıyor. Sesi de etkileyici arkadaş! Gel elf kralı gel gel! Oropher bizim yakışıklının babası, kendisi hakkında çok bilgi yok zaten.... Cindarin ile bir süre yaşamıştır ve sonra kuyutorman elf krallığını kurmuştur ki kendisi oradaki orman elflerinin aksine Sindarin elfidir. Yüzük savaşlarında sauron'un ordularına karşı kuyutormanı savunmuş ve düşmanı yenilgiye uğratmıştır. Bana göre tartışmasız en güçlü elflerin başlarında gelir. Yüzük Savaşlarının sonunda kendisine ne olduğu bilinmiyor. Tahminen o da ölümsüz topraklara dönmüştür. Galiba kendisi 2.çağda doğmuştu veya 1.çağın sonlarına doğru. Gençliğinde Galadriel'e aşık olduğu söylenir. Yazar, ailesi hakkında tam bir aile ağacı çıkartmadığı için karısı, anası vs. kim bilmiyoruz. Sadece babası ve oğlu var.


Boş yere Legolas'ı tanıtmamı beklemeyiz zira kitapta kendisi yok! Filmde bol bol izleyin ama ben gibi sadece "babası" için etrafı kolaçan edeceksiniz. Eh bu yavruyu görüp de aksi mümkün olur mu? Kim takar Legolas'ı? :)