12 Ekim 2013 Cumartesi | By: YeniAy M.

Alacakaranlık /Twilight

 
 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.

Bir Vampir ile insanın aşkını hiç böyle yaşadınız mı? Kabule etmek gerekir ki farklı bir vampir hikayesi. Edward'ı gören aşık olmadan edemez!



Isabella ya da kızımızın tercih ettiği isimle Bella Swan, anne babası ayrı bir çocuktur. Uzun yıllar annesi ile yaşadıktan sonra annesinin beyzbolcu biriyle yeniden evlenmesi üzerine Phoenix'den ayrılıp, sürekli bulutlu ve yağmurlu bir yer olan Forks kasabasına, babasının şeriflik yaptığı yere taşınır.

Bella kasabaya gittiği ilk gün eskiden tanıdığı Jacob ve babası ile tanışır. Babasının onlardan aldığı kamyonet ile ilk arabasına kavuşan Bella okulun ilk günü erkeklerin dikkatini çeker ama onun asıl dikkatini çeken kişi Edward isminde, son derece gizemli ve yakışıklı bir gençtir. Cullen ailesi olarak bilinen bir aileye üye olan Edward ve kardeşleri, Doktor Carlise ve Esme Cullen'ın evlatlıklarıdır ama şaşırtıcı derece birbirlerine çok benzeyen özellikleri vardır: Beyaz pürüzsüz ten, kehribar rengi gözler ve hepsi de sanki model dergisinden fırlamış gibi çekici ve güzellerdir.

Biyoloji dersinde Edward ile aynı sınıfta hatta aynı sıraya oturan Bella fark eder ki Edward tarafından hoş karşılanmamaktadır. Düşmanca bakışlarından ardından, ertesi gün ve sonraki günler Edward'ı göremez. Kendisi yüzünden gittiğini ama nedenini anlayamayan Bella, bir hafa sonra okula dönen arkadaş canlısı Edward'ı görünce şaşırır. İlk günün aksine son derece sıcak, nazik ve ilgilidir. Yalnız bir gün Edward Bella'yı okulun bahçesinde bir trafik kazasından kurtarır; kamyonetin ona çarpmasına engel olur, elleri ile durdurarak. Ama Edward ona hayal gördüğünü ve kimsenin böyle bir şey yapamayacağını söyler. Oysa Bella ne gördüğünden emindir. Üstüne üstelik bahçenin öbür tarafında olan Edward nasıl bu kadar hızlı gelebilmiştir ve neden güneş ışığında tüm Cullen'lar ortadan kaybolmaktadır?

Edward'ın bir yakınlaşıp, bir uzaklaşması ile ilerleyen ve gelişen gel gitli ilişkilerinin sonunda Jackob'ın Kızılderili bölgesi olan Lapuş kumsalına gittiğinde, arkadaşından öğrendiği "soğuk olanlar" hikayesi ile şüphelenen Bella, balo için kız arkadaşları ile birlikte şehir merkezine giderler. Arkadaşları elbise alsın dursun, Bella bir kitapçıdan kitap almak derdindedir. Bu yüzden arkadaşlarındna ayrılır, yemek yemek için sözleşir ve gider ama bir öbek gencin kızı taciz etmesi ile birlikte basit bir alışveriş kabusa döner ama Edward bir anda çıkagelir adamları korkutur ve kızı arabasına attığı gibi oradan uzaklaştırır ama Edward öfkelidir ve geri dönüp adamları öldürmek istemektedir.

O gece başbaşa yedikleri yedikleri yemeğin sonunda Edward'an iki itiraf gelir, hatta üç. İlki ondan uzak duramamaktadır(hoşlanıyordur), hali ile onu takip etmiştir ve son olarak Edward zihinleri okuyabilmektedir. Kendisi zaten garip olan kızımız Bella bu duruma şaşırsa da şok geçirmiş görünmez hatta ilgi çekici bulur. Tavrı Edward'ı daha da etkiler. Yakışıklı gencimiz Bella'yı evine götürürken araba yanlışlıkla elleri birbirine değer ve bella görür ki elleri buz gibidir. Bu konuda konuşmak istemeyen Edward kızı evine bırakır ve bizim Bella araştırmaya koşar. Zar zor çalışan ve internete bağlanan bilgisayarını açtıktan sonra kitabında yardımı ile bazı kaynaklara ulaşır ve her şey onu bir sonuca çıkartır; vampir! Edward bir vampirdir. Ertesi gün okulun dibindeki ormanda bunu ona söyler ve Edward kabul eder ama bella korkmaz. Ama Edward onun kanını daha önce hiç istemediği kadar arzuladığını, onun kokusunun onu baştan çıkarttığını itiraf eder. Olağanda ise Edward ve ailesi kendilerine vejeteryan dedikleri bir türden vampirdir. İnsan kanı yerine hayvan kanı kullanırlar. böylece kimseye zarar vermezler ve bir yerde yaşama imkanları olur. Ayrıca insan kanı vampirlerin gözünü kırmızı yaptığı için insan içine çıkmak zor oluyordur. Cullenların neden bu kasabayı tercih ettiğini de öğrenir bella. Çünkü gün ışığında ciltleri pırlanta gibi parlamaya başlamaktadır bu da hali ile farklı olduklarının göstergesiydi.

Bella yeni aşkının ailesi ile tanışır ve güzel bir başlangıç yapar ama kasaba da yeni vampirler vardır ve bazı insanları öldürmüşlerdir. Beyzbol oynamak için bellayı açık bir alana götürdüğünde karşılaşırlar ve James isimli takipçi bir vampir bellayı öldürmek için peşine düşer. Sonunda onu phonexisteki eski bale okulunda yakalar ve zarar verir, hatta ısırır. Böylece zehiri bedenine alan bella dönüşmeye başlar. Ama Edward ve kardeşleri zamanında yetişir ve James'i öldürürler. Zehiri bellanın kanından emen Edward kızı dönüşmekten kurtarır. Artık ikisi içinde tehlikeli ama tutku dolu bir ilişki gerçek mana da başlamıştır.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Kitabın dili ve akışkanlığı harika! Sıkıldığım noktaların varlığı var mı? Yok! Yazarımız her şeyi Bella'nın gözünden anlatmış ve bence çok iyi bir şekilde bunu başarmış. Kurgu ve karakterler de çok özel bence. Boşuna filmi de bu kadar sevilmedi! :)

Kitap Okuma Önerisi: Muhakkak alın.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 20


KARAKTERLER

 
Edward Cullen 1918'de İspanyol gribinde ölmek üzere iken yüzyıllardır vampir olan Carlisle Cullen tarafından vampire çevrilmiştir. Yaşadıkları onca yıl içerisinde ise ailelerine Esme, Emmet, Rose, Alice ve Jasper isimli kendi gibi vampirler katılır. Hepsinin ortak özelliği ise insan kanı yerine hayvan kanı içerek beslenmeleridir. Bu yüzden kendilerine "vejeteryan" demektedirler. Edward ender bir yeteneğe sahiptir. Herkesin aklında geçeni sözlü-görüntülü okuyabilir. Elbette aşık olduğu ve ileride karısı olacak Bella hariç.
 
 
Isabella Marie Swan 17 yaşına kadar insan olarak yaşayıp, vampir olan Edward'a aşık olup, onunla evlenen asıl kızımız. Bella kendini hep farklı hissediyordu ve içten içe bir şey aradığını biliyordu. Bu arayışı ileride kocası olacak Edward ile son buldu. İstemeyerek geldiği Forks kasabası, onun hayatını kökten değiştirecektir. Edward bu kızımızın aklını okuyamamaktadır. Bunun sebebini ise son kitabımızda öğreniyor. Bella bir kalkandır. Bu yüzden hiçbir zihinsel güç onun üzerinde işe yarayamaz. Görünüşe göre bir tek Jasper'ın gücü onu doğrudan etkileyebiliyor. Bunun nedeni olarak Jasper'ın gücü zihinsel çıkışlı olmaması olarak yorumlayabiliriz.
 
 
Jacob Black bir Amerikan  Kızılderili kabilesine mensuptur. Bella'nın çocukluk arkadaşı ve ona saplantılı yakışıklı bir kurt adam. Saplantı dediysek de sapık anlamında değil. İlk andan itibaren ona karşı derin duyguları var ama son kitapta duyguları tamamen yok oluyor ve kurt adamlar arasında "mühürlenme" dedikleri bir olay sonucu tüm ilgisi Bella ve Edward'ın kızı Resenmee'ye kayıyor. Vampirler kasabaya dönünce kanındaki sihir harekete geçer ve ikinci kitapta kurt adama dönüşür. Vampirleri sevmez. Edward'ı hiç sevmez çünkü sevdiği kız ona aşıktır ve sahiptir. Ama sonunda haklı çıkıyor, nasıl oluyorsa artık, Bella'da kendince bir şekilde Jacob'a aşıktır ama asıl aşkı Edward'dır ve her zaman onu seçecektir.