12 Ekim 2013 Cumartesi | By: YeniAy M.

Alacakaranlık/ Twilight : YeniAy

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 
Sevdiğiniz kişi için ne yaparsınız? Mesela onun için kendinizi ondan uzaklaştırır mısınız? Onsuz bir hayat sürmeyi göze alır mısınız? Hem de muhtemelen kıyamete kadar sürecek bir ömür boyunca. Edward sevdiği kız için bunu göze alıyor.
 
 

Her şey Alice'in Bella'nın doğum gününü kutlamayı istemesi ile başlar. Cullen'ların evinde düzenlenen doğum günü partisi Bella için büyük acılara sebep olacaktır.

Doğum gününde her şey yolunda gidiyordur ama sıra hediyeleri vermeye gelince işler çığırından çıkar. Hediye paketi Bella'nın parmağını keser ve bu Jasper'ın aklını başından alır. Çünkü Jasper aileye yeni katılmış, hala insan kanından uzak durmak için tüm iradesini kullanmaktadır. İnsan kanının uzak durmak zordur çünkü vampirler için akıllarını baştan alıcı bir etkisi vardır. Zaten aç olan Jasper öz denetimini kaybeder ve Bella'ya saldırır ama zihninde bunu önceden görmüş olan Edward duruma müdahale eder ve önce Bella'yı kenara itip, sonra Jasper'a o süper vampir kuvveti ile vurarak kendine getirir ama Jasper böyle basit bir yumruktan etkilenecek bir vampir değildir. Onu ancak Emmet tutmayı başarabilmiştir ve Alice onu sakinleştirmeye çalışır. Onu ikna etmek ister. "Sakin ol Jasper. Sadece birkaç damla kan..." der ama kokuyu alınca Jasper'ın vahşiliğinin birkaç damla yüzünden olmadığını anlar. Edward biraz fazla itmiş olacak ki kızımızın kolu kesilir ve camlar tarafından yaralanır. Elbette odada doktor olmasından dolayı iradesi son derece güçlü olan Carlise Cullen dışında kimse kalamaz. Bella'tı tedavi eder ve Edward onu evine götürür.

Ama bu gece Edward için yeterli olmuştur. Bella'yı o denli sevmektedir ki onu korumak için ondan uzak durmayı göze almıştır. Bellaya artık onu sevmediğini söyler ve ailesi ile burayı terk edeceğini de ekler. Bella ilk başta inanmasa da Edward son derece etkili bir konuşma yapar ve çekip gider. Bella yıkılmıştır. Aklı başında değildir. Öyle ki karanlık olana kadar ormanda gezmiş ve kaybolmuştur. Bulunduğunda ise neredeyse donmuştur. Kendine gelince gerçekten de Edward'ın doğruyu söylediğini görür. Cullen'lar kasabayı terk etmişlerdir ve onlara ulaşmak mümkün değildir. Kaybettiği aşkının acısıyla aylar geçer. Babası da çok üzgündür. Bu günlerde Jacob ona arkadaş olacaktır. Öyle ki onun arkadaşlığı gerçekten de onu kendine getirir. Ama sinema çıkışında jacob hastalanınca gece erken biter ve Bella kız arkadaşı ile geceye devam etmek ister. Bir grup motorsikletliyi görünce Bella hemen yanına gider ve binmek istediği söyler. Tehlike dolu adranelinin bir mucizesi olur. Bella Edward'ın sesini duyar. Sanki onun yanındaymışçasına. Ama öyle değildir. Yine de bu kadarı yetmiştir. bella Edward'ı duymak için daha fazla tehlikeli şeylere kalkışır. Hatta Jacob ile hurda iki motorsiklet alır ve tamirine girişirler ama bir gün jackob'dan da haber kesilir. Onu sonraki görüşünde saçları kesilmiş, boyu sanki daha uzamış ve en önemlisi kasları gelişmiştir. Jacob farklı davranmakta ve kolay kızan bir yapıya erişmektedir. Sonunda ortaya çıkar ki Jackob kurt adama dönüşmüştür.

Cullenlar gitmiş olsa da geçen sene kasabata gelen James, Laurant ve Victoria belası devam etmektedir. James ölmülmüştür ve Laurant ilk başlarda tehdit değildi ama arkadaşı tehlikeli Victoria'ya iyilik yapmak için geri dönmüştür. Victoria Bella'nın ölümünü istemektedir böylece Edward'dan intikam alacaktır. Ama kurtların onu kovalaması sayesinde bunu başaramaz. Fakat Bella sonunda kendini tehlikeli durumun içine sokup Edward'ı duymak istediği için uçurumdan denize atar ama dalgalıdır ve su üstüne çıkamaz. Alice Bellanın atlayışını görmüş ama kurt adamlar yüzünden devamını görememiştir. Bella'nın öldüğünü zanneden Edward İtalya'ya Volturi denen vampir klanına gider. Ölmek istemektedir. Bunun üzerine Alice ile birlikte yola çıkar ve İtalya'da Edward'ı bularak yaşadığını gösterir. Ama Volturi kızı öğrenmiştir ve çok şey bilmektedir. Alice onu vampire dönüştüreceğini söyler ve Aro'ya geleceği görme gücü ile bunu gösterir. Bunun üzerine onları salıverirler. Ama bir şey var ki Aro Alice ve Edward'ın gücünden etkilenmiştir.

Eve döndüklerinde Bella karar vermiştir. Artık bir vampir olmak ister ama Edward ruhunu kaybedip, ölünce cehenneme gideceğine inandığı için bunu istemez. Dahası insan yaşamında kaybedeceği çok önemli şeyler vardı; anne-babası. Ama Bella oylama ister ve Edward ile Rose hariç herkes olumlu oy kullanır. Karar verilmiştir. Mezuniyet sonrası Bella vampire dönüşecektir.

Kitap hakkındaki genel görüşüm:  Yazarın etkileyici kurgusu ve dili halen devam etmekte. Bu kitapta Bella'nın aşk acısını ve kurt adamları görüyoruz. Edward'sız bir kitap hayal kırıklığı ama ha? Yine de tamamen yok değil. Yapımcılar akıllı davranmışlar. Filmde sadece ses değil görüntü de vardı. Kitap iyi arkadaşlar.

Kitap Okuma Önerisi: Muhakkak alın.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 20


KARAKTERLER
 
 
Jasper Hale, Cullen ailesine Bella'dan önce katılan son üye. Doğum soyismi whitlock olsa da Rosaline ile benzerlik gösterdiklerinden öz kardeşlermiş gibi ikisi de "Hale" soy ismine sahiplerdir. Amerikan iç savaşında yaşamış, en geç binbaşı biri olarak karşımıza çıkıyor ve klan savaşları yüzünden Maria ismindeki bir vampir tarafından dönüştürülüyor. Jasper karşısındakinin duygularını etkileyebilen bir yeteneğe sahip. Yani arzu ederse ortamı sakinleştirebilir, arzu ederse gerebilir. Sizi korkutabilir de size güven verebilir de. Bu tamamen onun elinde bir şey. Jasper 1800'lerde vampir olduğu için Edward'dan daha yaşlıdır ama diğer üyeler gibi 18-20 yaşlarında dönüşmüştür. Bu kadar eski bir dönemde vampir olmasına rağmen Maria ile uzun süre yaşamış, öldürmüş, yeni doğan vampir ordusu yaratmış ve onları eğitmiş ve 1 yılın sonunda tekrar öldürmüştür. Bir noktadan sonra yaşadığı hayatın yanlış olduğunu ve bunaldığını anlar çünkü Jaspee sadece insanların ruh hallerini değiştirmekle kalmaz, onların duygularını, acılarını da hisseder ve bu onu artık çok olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden Jasper Maria'yı terk eder. İnsan kanı da içmekte zorluk çeker. Zira hala onların duygularını hissedebilmektedir. Bir gün bir barda Alice ile karşılaşır ve Alice onu alıp birlikte Cullen ailesine katılır çünkü bunu görmüştür. Birbirlerine aşık olan Alice ve Jasper görünüşe göre ölene kadar da birbirleri ile olacaktır.
 

Alice Cullen, Jasper'ın eşi ve ailenin neşeli kızıdır. İnsanların niyet ve seçimlerine göre geleceği görebilme yeteneği vardır. Bu yetenek Voltarie isimli soylu vampir klanının lideri Aro'nun da dikkatini çekmiştir. Alice insan iken de geleceği görebiliyordu. Bu yüzden onu deli zannedip akıl hastanesine kapatmışlardır ama bir şekilde yaşlı bir vampir onu dönüştürür yoksa James isimli vampir (evet 1.kitaptaki ama alice onu hatırlamıyor) onu öldürecektir. Alice neşeli bir kız olsa da akıl hastanesine kapatıldığında ailesi tarafından ölü kabul edilmiş, yalnız bir hayatı olmuştur. Bu açıdan böyle bir insanın hala neşeli olması takdire şayan ama Jasper'in ve Cullenların varlığı bu konuda etken olabilir. Ne diyelim kızımız yeni başlangıç yapmasını biliyor. Hepimiz onu örnek alalım. :)


Emmet Cullen sert ve iri yarı ve çok güçlü bir vampirdir. Muhtemelen insan hayatında da güçlü biriydi, bu yüzden vampir hali de böyle. İnsan iken ormanda ayı saldırısından yaralanıp ölmek üzere iken Rose tarafından bulunur ve onu vampir yapması için Carlise'e getirilir. Zira rosaline bu oğlana aşık olmuştur ve bundan sonraki yaşamını onunla geçirmeye kararlıdır. Öyle de olmuştur.  Son derece eğlenceli ve şakacı bir vampirdir. Gelin görün ki kavga etmeye meraklı bir kişiliği de var. Şirin oğlan ya :)