13 Ekim 2013 Pazar | By: YeniAy M.

Alacakaranlık/Twilight: Tutulma

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Eğer bir vampir iseniz kin ve öfkeniz de uzun ömrünüz gibi sonsuz olabiliyor. Victoria'nın durumu da kesinlikle buydu.

 

Edward, Bella'nın insan kalması konusunda ilk gün ki gibi inatçıdır. Volturi konusunda o kadar endişeli sayılmaz çünkü vampirlerin zaman kavramı insanlarınkinden farklıdır. Voltarie'nin Bella'yı denetlemek istediğinde çoktan insan ömrünün bitmiş olacağını ya da Bella'nın yeteri kadar ömrünü yaşamış olacağını düşünmektedir. Ama Bella bu düşüncedeki mantıksızlığın da farkındadır. Bu yüzden vampir olma konusunda ısrarcıdır ve bunu yapacaktır ama işin özünde bunu Edward'ın yapmasını istemektedir. Sonunda onun vampir olma fikrine alışan Edward'ın bir fikri vardır: Bella'nın onunla evlenmesi. Onunla evlenecek, bir süre onunla insan olarak yaşayacak ve bizzat onu dönüştürecektir. Bella ise bunu kabul eder ama dönüşüm tarihini balayı sonrası olarak belirler.

Bu sırada da James'in ölümü yüzünden hala öfkeli olan Victoria, intikam düşüncesinde kararlıdır. Cullenlar ve Kurt adamlar yüzünden bunu tek başına yapamayacağını anlayan Victoria, sonunda bir karar vermiştir. Yeni doğan vampirlerden bir ordu kuracak, onları Cullenları oyalamak için kullanacaktır. Bu sayede de kendisi Bella'nın peşine düşüp, öldürecektir. Alice yeteneği sayesinde bunu görürde. Victoria sonunda bunu yapmıştır da, düzinelerce yeni doğan vampirlerden oluşan ordu, ilk bir yılı çok güçlü oldukları için eğitilirler ama şehir merkezindeki insan kaybolmaları ve kargaşa Volturi'nin de dikkatini çekmeye başlamıştır. Cullenlar ise Volturi gelmeden bu işi bitirmek istemektedir. Aksi halde Bella durumu sıkıntılı bir hal alacaktır.

Jacob sevdiği kızı korumak konusunda kararlıdır ve sonunda Bella'yı öperek onu sevdiğini itiraf eder ama Bella izin almadan onu öptüğü için suratına yumruk atar ve kendini incitir. Jacob ısrarcıdır: Bella ona aşıktır ama Bella bunu kabullenmez. Kurt adamlar bölgelerini ve Bella'yı korumak için vampirler ile anlaşma yaparlar. Jasper yeni doğan vampirler konusunda uzman olduğu için( kendisi bir asker ve savaşçıdır.) hepsini o eğitir. Sonunda savaş zamanı gelip çatmıştır. Bella, Edward ve Jacob ile birlikte savaş meydanından uzak bir yerde, dağın tepesinde konaklayacaktır. Jacob, Edward'ın oyunu sayesinde, Bella'nın onunla evleneceğini öğrenir ve çılgına döner. Elbette vampir olacağını da çoktan öğrenmiştir. Kendini savaş meydanına atıp, öleceğini ima eder ve Bella onu durdurmak için elinden geleni yapar ama Jacob ikna olmaz. Bella sonunda kaçınılmaz olanı kabullenir; Jacob'a aşıktır. Kendince, ama hala gerçek aşkı Edward'dır ve evlenme konusunda kararlıdır. İtirafın rahatlığı ile Jacob savaş meydanına gider. Ama Victoria izlerini bulmayı başarmıştır ve Edward ile bir kapışmaya girer. Victoria'nın dönüştürüp, yardımını aldığı Forks'lu Riley'in yardımı ile Bella'nın yanındadır. Genç kurt adam Seth Riley tarafından yaralanmıştır ve bunu fırsat bilip Victoria ile birleşen Riley, Edward'ı gafil avlar. Tam Edward ölecekken Bella kolunu bir taşla keser ve akan kanın kokusu iki vampirin dikkatini dağıtır, bu sayede Edward ellerinden kurtulur ve o sırada Seth Riley'e saldırır ve öldürür. Edward'da Victoria'nın işini bitirmiştir.

Savaş bitmiş, kazananlar Cullenlar ve kurt adamlar olmuştur. Her şeyin sonunda Volturi gelmiş, süprüntüyü temizlemekle uğraşmışlardır, o kadar. Cullen'lara göre ise Volturi kasıtlı bu şekilde davranmıştır. Çünkü Aro, Alice ve Edward'ı kendine istemektedir ve Cullen ailesi yok olursa, onlara katılacağını düşünmektedir. Ama umduğu gibi gitmemiştir, elbette. Ama her şeyin sonunda Jacob'a gelen düğün davetiyesi onu çıldırtmıştır. Evi terk eder ve gözden kaybolur. Yalnız kalmaya ihtiyacı vardır.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: İyi bir yazarın seri kitaplarda, dilini ve tarzını değiştirip, kitabı mahvetmesi ender olabilecek bir şeydir. Neyse ki Stephenie Meyer bu yazarlardan değil. :)

Kitap Okuma Önerisi: Muhakkak alın.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 25


KARAKTERLER
 


Carlise Cullen, Cullen ailesinin babasıdır. Esme'nin eşi ve hemen hemen hepsini dönüştüren kişidir de(Alice ve Jasper hariç). Dönüştüğü tarihe bakarak ailenin en büyüğünün o olduğunu söylemek güç olmaz. 1600 yıllarında Londra'da yaşayan bir papazın oğludur. Ailesi ve arkadaşları doğaüstü yaratıkları avlamayı iş edinmiştir ve sonunda bu görev ona da geçer ama Carlise insancıl biridir. Öldürme tutkusu yoktur ama bu onun bir vampire dönüştürülmesine engel olmaz. Dönüştüğü şeyin ailesi ve insanları tarafından kabul edilemez olduğunu bildiği için onlardan uzakta bir ömür sürmeye karar vermiştir. Ama gelin görün ki insan kanı içmeyi reddetmekte ve dönüştüğü şeyden nefret etmektedir. Defalarca kendini öldürmeyi dener ama bir vampiri tamamen öldürmek için yakmak gerekmektedir. Sonunda durumunu kabullenir ve doktor olup, insanlara faydalı bir şeyler yapmak ister. Bu bir bakıma onun, olduğu şeyin diyetidir. Elbette insan kanı içmeyi reddettiği için hayvan kanı ile beslenip hayatta kalabileceğini fark eder. O zamandan beri de hayvan kanıyla beslenir. Bu da o ve ailesinin gözlerinin kehribar renkte olmasını sağlar.


Esme Cullen, Cullen ailesinin annesi ve Carlise'yın eşidir. 1800'lü yıllarında sonlarında yaşadı ve ölmek üzere iken Carlise tarafından dönüştürüldü. Carlise iken insan ömründe ilk kez 16 yaşında karşılaşır ve iler ki yıllarda bir evlilik yapar ama evliliği umduğu gibi gitmez. Hamile iken evden kaçar ve doğum sırasında çocuğunu kaybeder. Bu ondan derin yaralar açar ve intihara sürükler ama Carlise onu bulduğunda yaşama tutunduğunu fark edip, dönüştürülür. Bir süre sonra da birbirine aşık olan ikili evlenirler. Ailenin Carlise'dan sonra ikinci büyüğüdür. Esme son derece sevgi dolu ve ailesine deli gibi bağlıdır. Tutku ile sevip, sadık olmak onun özel yeteneği diyebiliriz. :)

 
 
Rosalie Hale, büyük buhran döneminde yaşamış bir kızımızdır. Mükemmel bir hayatı vardır ve arzu ettiği tek şey, mutlu bir evlilik ve çocuk sahibi olabilmektir. Yaşadığı yerde de güzelliği dillere destandır. Zaten bu özelliği vampir olduktan sonra daha da öne çıkmış durumdadır. Rosalie yaşadığı şehrin gözde bekarlarından Roye King isimli biri ile nişanlanır ama bir gece o var arkadaşları tarafından tecavüze uğranıp, darp edilir. Öldüğü zannedip onu sokak ortasında bırakıp giderler ama Carlise kanın kokusunu alıp, onu bulur ve dönüştürür. Rosalie asla vampir olmak istememiştir ve seçme şansı olsa "hayır" diye reddedeceğini çok kez dillendirmektedir. İstememiştir çünkü vampir olmak demek asla çocuk sahibi olamamak demektir ve Rosalie, çocuklu kısa bir ömrü çocuksuz uzun bir ömre tercih etmektedir. Dönüştükten sonra eski nişanlısı ve arkadaşlarından da intikam alır; öldürür. Yıllar sonra Emmet'i avlanırken ormanda yaralı bulur ve aşık olur. Onu dönüştürmesi için Carlise'ya getirir ve evlenirler. Rosa hala Emmet ile yaşlanıp, torunları ile çevrili bir ömrü hayal etmektedir ama Renesmee sayesinde bu özlemi kısmen dinecektir.

Sanıldığının aksine Rosalie, Bella'dan nefret etmemektedir. Sadece ondan hoşlanmamaktadır çünkü bir zamanlar sahip olmak istediği şeylere sahip olabilecek durumda iken o bunu geri itmektedir. Bu ise ona göre aptallıktır. Rosalie bu aptallığı kabul edemediği için Bella'ya sinir olmaktadır.