2 Nisan 2015 Perşembe | By: YeniAy M.

Grinin Elli Tonu



UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


"Bay Grey sizi şimdi kabul edecek."

KÜNYE

Yazar: E. L. James
Yayıncı: Pegasus
Sayfa: 576
Baskı Yılı: 2015(Yeni baskı)

Bilmem kaç senedir görür dururum; çevremde de alan soran olur ama ben bir türlü ilgi duyup da almadım kitabı. Hatta devam serilerini görünce de "Ne elli tonmuş kardeşim be ya!" deyip geçmiştim. Kime sorsam kitabın da 'cinsel' içeriğine vurgu yaparak konu anlatıyordu. 

"Sadist bir adam ile ona aşık olan kızın aşkı. Cinsel sahneleri olan bir kitap."

Söylenen sadece buydu. Bu yüzden de ilgimi çekmedi, sıradan geldi. Fakat filmi gelince(kabul etmem gerekir ki filmler çok etkini pazarlama araçları) ister istemez takibini yaptım. Sonunda gerçek hikayesini de öğrendim kitabın! Millet kafayı cinsellikle bozunca ister istemez bana göre asıl önemli ve ilgi çekici kısım olan Grey'in mevcut psikolojisi ve onun oraya gelmesi; davranış şekli ve kızın onun üzerindeki tesiri vb. konulara takılmamışlar. Asıl önemli kızım bence bu! Filme giderken herkes gene bu malum yerden uyardı, ama ben ucundan azcık görsem de fragmanda, aradığım şeyi göreceğimi düşünüp gittim(sonra da hasta oldum :D ). Ağırlık gerçekten de cinsellikti ama aradığım şeyi ucundan yakaladım, diğer filmlerde devamı gelecek.... Sizi bilmem ama ben insanların ve toplumların psikolojisine ve onları o hale getiren yaşanmışlıklara ilgi duyuyorum. :)

Böylece genelde yazının sonunda yaptığım GENEL YORUMUMU da ilk sırada yapmış oldum. Geçelim kitabın konusuna....

Anastasia Steele, ev arkadaşı olan Kate'in okul röportajını üstlenir ve Seatle'a; ünlü bir iş adamı ile söyleşi yapmaya gider. Anastasia, içine nispeten kapanık, utangaç, erkeklerle pek ilişkiye meraklı olmayan, kitap kurdu cici bir kızdır.

Söyleyişe gittiğinde tanıştığı Christian Grey ise tam tersine dışa dönük, insanları etkilemesini bilen, başarılı, zeki, ukala yakışıklı bir gençtir. Ama son derece ketum bir insandır zira karanlık bir yönü vardır. 

Anastasia için Grey "Kontrol manyağı" bir adamdır. Nitekim haklıdır da! Her ne kadar bu adam onun sinirlerini bozsa da çekiciliğine kapılmadan edemez. Söyleşi sonrasında yaşadığı şehre gelip, çalıştığı iş yerinde tekrar karşılaştığında artık ondan hoşlandığını kabul etmek zorunda kalır ama elbette bunu dillendirmez. Ama insan bedenini iyi okuyan Grey için sözcüklere gerek yoktur. Ana'nın ondan etkilendiğinin pekala farkındadır ve o da ondan etkilendiği için bizim kızın peşinden gidip, tanımaya niyetlidir. Sırf bu yüzden Kate'in söyleşisi için resim çekimi yapılmasını teklif dahi eder. Bu bahane ile çekimler sonrası Ana'yı kahve içmeye götürür ve kendi yöntemlerince sorgulamaya başlar ama tanıdıkça bir sorun olduğunu fark eder; Ana romantik bir kızdır ve bir ilişkide 'çiçekler ve kalpler' isteyecek biridir. Christian ise sıradan ilişkilere ilgi duyan bir adam değildir; bilhassa aşk ile işi yoktur. Bu yüzden aralarındaki çekime rağmen kızın kendisinden uzak durmasının daha iyi fikir olacağını söyleyip ilişkilerini başlamadan bitirir.

Ana durumum şaşkınlığı karşısında eve döner. Kate biraz kafasını dağıtması için arkadaşları ile birlikte bara gitmeyi teklif edince biraz fazla kaçırır ve alkolün verdiği cesaretle Christian'ı arayarak ilginç bir konuşma gerçekleştirir. Fakat Grey, onun söylediklerinden ziyade nerede olduğunu öğrenmekle ilgilidir. Zira gece vakti onun gibi birinin sarhoş halde bir barda olmasına öfkelenir. Ana'yı gelip bardan alır ve kendi oteline götürür. Ertesi gün Grey, Ana'ya kendi evine gelmesini, eğer kabul ederse bir teklifi olduğunu söyler. Zira Ana'dan uzak kalmayı bir türlü başaramamakta ve sürekli onu düşünmektedir. 

Ana kabul eder ve Grey'in helikopteri ile Seattle'daki evine giderler. Grey'in ilk isteği "gizlilik anlaşması" imzalamasıdır. Ana sorgulamadan kabul eder ve imzalar. Ve böylece Grey, Ana'yı oyun odasına götürerek nasıl bir ilişki istediğini anlatır. Grey'in oyun odası dediği, kırmızı renklerle döşenmiş, kamçılar, kelepçeler vb. oyuncaklarla cinsel ilişkinin yaşandığı bir yerdir. Grey sadist eğilimler sergilemektedir ve "Hakim-İtaatkar" ilişkisi içerisinde bir ilişkinin ötesinde bir şey aramamaktadır. Ana bu durum karşısında şok yaşasa da Grey'den çok etkilenmektedir ama vereceği karardan emin değildir... Bundan sonrası kitaptan. ;)

Kitap Okuma Önerisi:  İçeriğine ilgi duyanları tatmin edecek cinsten. Ama bir kitabın bu içerikte olması yüzünden alınmasına karşıyım!

Puan: 10/9


Kitap Fiyatı: 35

KARAKTERLER

Hayat kadınının oğlu olarak doğdu ve annesi kendisini öldürünce doktor ve avukat olan Bay ve Bayan Grey tarafından evlatlık alındı. İçine kapanık ve sorunlu bir çocukluk geçirdikten sonra genç bir girişimci olarak Grey Şirketler Topluluğunu kurdu ve tabiri caiz ise paraya para demedi. Başarılı, zeki, becerikli, kontrol manyağı, ketum ve sadist bir kişilik. Aşk meşk buna göre değil. Bu yüzden çekiciliğine kapılmayın derim. :D Ama Ana ile tanışınca tüm düzeni altüst oluyor.






Anastasia Steele. Öz babasını hiç tanımamış, annesinin ikinci kocası Ray Steele tarafından büyütülmüş kızmız. Ray onun için baba gibi ama annesi iflah olmaz bir romantik. Bu yüzden şu an 4.evliliğinde yelken sürmekte. İngiliz Edebiyatında okuyan Ana, annesi gibi romantik ama erkeklere pek yaklaşmayan bir kişilik sergilemektedir. O insanlarla zaman geçirmekten ziyade kitaplarla arkadaşlığı tercih eder. Fakat Christian Grey ile tanışınca tüm hayatı baştan aşağı değişecektir.