18 Nisan 2016 Pazartesi | By: YeniAy M.

Osmanlı'nın Şifreleri


      "Osmanlı'nın Kapısı Sizler İçin Aralanıyor."

                                    TANITIM BÜLTENİ

Öteki Gündem programıyla reytingleri alt üst eden Cansu Canan Özgen Osmanlı tarihi hakkında en çok merak edilen soruları soruyor, yediden yetmişe herkese ulaşan ve tarihi günümüze taşıyan üslubuyla göz dolduran Talha Uğurluel, bu sorulara konuyla alakalı hiçbir yerde bulunmayan görseller eşliğinde cevap veriyor.

*Osmanlı'nın kuruluş döneminde düşünceleriyle hem halkı hem de yönetimdeki kişileri derinden etkileyen Mevlana ve Ahi Evran'ın hayatları…


  • Osmanlı Beyliği'nin en önemli kadın liderlerinden Hayme Ana'nın yönetimdeki yeri ve önemi…
  • Harmankaya Tekfuru Köse Mihal'in Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi ile bağlantısı ve Osmanlı tarihindeki yeri…
  • Orhan Gazi'nin, tahtı tacı reddeden oğlu Rumeli Fatihi Süleyman Paşa'nın cihatla geçen yaşamı...
  • Osmanlı'nın "first lady"lerinin yetiştiği Harem ve yönetici ekibin yetiştiği Enderun hakkında hiç bilinmeyen gerçekler…
  • Topkapı Sarayı duvarlarındaki yazılar ve anlamları…
  • Osmanlı sarayının en önemli görevlileri; Dârüssaâde ağası, akağalar ve karaağalar ve günümüze kalan hayır eserleri…
  • Osmanlı toplumunda insanların kimlikleri görünüşlerinden nasıl belli oluyordu?
  • Tanzimat sonrasında değişen ve Batılılaşan kıyafetler…
  • Sürgün gibi görünen Osmanlı iskân politikasının tüm detayları…
  • Osmanlı yönetim sisteminde bütün kararları padişah tek başına mı alıyordu? gibi birçok konu, benzersiz görsel sunum eşliğinde Osmanlı'nın Şifreleri kitabında…

  •  KÜNYE
    YazarTalha uğurluel, Cansu Canan Özgen
    Yayıncı: Timaş Yayınları
    Sayfa200
    Baskı Yılı: 2016

    Az kaldı, yakında Talha Bey'in tüm kitaplarını toplayıp, koleksiyonu tamamlayacağım inşallah... Desem de daha birini bitirmeden bir yenisin çıkıyor, hızına yetişemiyorum. :D O kadar güzel kitap arasından da hangisine öncelik vereceğimi hali ile kestiremez oluyorum.

    Talha Hocamın bir güzel kitabı ile daha yeniden karşınızdayım. Osmanlı'nın Şifreleri kitabını almak için resmen gün saydım, çünkü benim doğum günü hediyem olacaktı. Nitekim hamdolsun Rabb'ime, kavuştum. 

    Yazar, her zaman ki gibi o akıcı dili ve bilgisi ile bizleri yeni yeni kapılar açıyor. Kitap bittiği zamanda "Daha fazla!!!" diye bağırıyorsunuz. Sürekli bir ''tadı damağımda kaldı!" havasında geziyorum. Kitapta öyle ayrıntılar, öyle bilgiler var ki "Osmanlı'da ne cevherler ne sırlar ne tarihler gizliymiş!" diyorsunuz. Hali ile orta okuldan beri Türk Tarihi dersi gören bizlerin aslında hiçbir şey öğrenmediğimiz gerçeği ile acı da olsa yüzleşmiş oluyoruz. Onca yıl boşa okunmuş resmen! Ben tarih öğrendim ise Talha Hocam'dan öğrendiklerim nedir? Niye bunlardan bahsetmezler?

    Osmanlı'nın Şifrelerinden öğrendiğim ilginç ayrıntılardan bazıları şunlar;

    -Osmanlı'nın ilk Şeyhülislam'ı olma özelliğini taşıyan Şeyh Edepali'dir. Ayrıca kendisi Ahi Evran'ın da en iyi en yakın öğrencilerinden biriymiş.

    -Yıllardan beri Ertuğrul Gazi'nin babasının kim olduğu; Süleyman Şah ile Gündüz Alp'in aynı kişi olup olmadığı tartışılır. Kitapta bu kısma %100 açıklık getiriliyor. Şunu söyleyebilirim ki ikisi farklı kişidir ve karıştırılma sebebi Gündüz Alp'in bir diğer isminin Süleyman olmasıdır. 

    -Osman Gazi zamanında Bizans Tekfurlarından biri olan Gazi Mihal'ın kimliği ve hayatından minik bir kesit de oldukça ilgimi çekti. Dünün Hristiyan'ı, bugünün Müslüman'ı ve Osmanlısı...

    -Çoğu kişi Yavuz Sultan'a ait olduğu iddia edilen portrenin ona ait olmadığını söylüyor ama Talha Hocam tersini iddia etmekte ama neden? :)

    - En ilgimi çeken konulardan olan Devşirme Düzeni ile ilgili daha ayrıntılı bir bilgi edindim. Hep kafamı kurcalayan, "Anasından babasından zorla mı ayırıyorlar? Yazık ama ya bir yerde." dediğim şeyin aslında hiç de öyle olmadığını öğrendim. Sokullu Mehmet Paşa gibi nice güçlü ve değerli paşaların yetişmesine katkı sağlayan Devşirme Düzeni, aslen rızaya dayalı ve sınava tabi tutularak parlak zekalı öğrencilerin seçilmesinden oluşan müthiş bir okul. 

    Burada bir parantez açmak istiyorum. Herkes haremi çok merak ettiğindendir herhalde, tarihçiler ağırlıkta kızlar okulu olan harem'i konuşmakta ama iş Enderun'a gelince çok tatmin edici bilgi vermemekte. Talha Hocam'dan bu konuda bir ricam var; Osmanlı'nın Harem ve Enderun(bilhassa enderun) okullarının işleyişi, öğrencilerin seçimi, eğitim aşamaları vb. konulardan ayrıntılı ve tatmin edici bilgilerin olduğu bir kitap yazmasını çok isterim. Harem ve Enderun olarak iki ayrı bölümden oluşan güzel bir kitap ortaya çıkacaktır diye düşünmekteyim. Yüzeysel değili ayrıntılı bilgi edinmeyi çok istiyorum Enderun hakkında.

    Ayrıca, Kanuni sonrası Fatih Sultan ile ilgili de bir kitaba kimse hayır demez. :)

    Bu ve benzeri nice güzel bilginin toplandığı Osmanlı'nın Şifreleri kitabını herkese tavsiye ederim. Tarih, örnek alıp ders çıkarmamız gereken geçmişimizdir. Herkesin ilgi göstermesi gerekir. Talha Hocam gibi tarihçiler, aktarma becerileri sayesinde sıkılmadan bizlere tarihin kapılarını açmakta. Hepsine teşekkür ederim. :)

    Yazarımızın yorumladığım diğer kitapları.




           (Soluk renkli fiyat, etiket fiyatıdır. Üstündeki ise internet fiyatıdır.)