10 Şubat 2018 Cumartesi | By: YeniAy M.

Harp Sanatı Muallimi Fatih Sultan Mehmed



KÜNYE

Yazar: Namık Kemal
Yayıncı:  Nesil Yayınları
Sayfa: 128
Baskı Yılı: 2016
TANITIM BÜLTENİ
Namık Kemal, Tanzimat Döneminde düşünce, sanat ve siyaset alanlarında oldukça önemli bir konuma sahiptir. Namık Kemalin bu dönemde yapmış olduğu çalışmalar ve vermiş olduğu eserler Türk edebi ve fikir dünyasına yeni boyutlar kazandırmıştır.

Namık Kemalin kaleme aldığı önemli eserleri arasında, Fatih Sultan Mehmed Döneminin siyasi tarihini irdelediği ve nihayetinde nitelikli bir Fatih Sultan Mehmed okuması sağlayan çalışması da yer alıyor.
Bir Harp Muallimi Fatih Sultan Mehmed kitabında:
II. Mehmedin şehzadeliği sırasındaki eğitim süreci,
Sahip olduğu ince zekâsı,
Tahta çıkış süreci,
Fatihi fatih eden hâllerinin inceliği,
Fatihin İstanbula niyet etmesi ve bunu başarmak için bütün imkânlarını seferber etmesi,
Harp sanatında bir deha olduğunu ispat edercesine İstanbulun fethi esnasında geliştirdiği askerî icatları değerlendirilip aktarılıyor. Aynı zamanda Namık Kemal bu eserinde şehzade katli konusuna değinmeden geçmiyor.
Nitelikli bir Fatih Sultan Mehmed okuması sizi bekliyor...

Namık Kemal'in tarihi kitaplar yazdığını bilmezdim. Onu daha çok şair yönüyle tanıyoruz. Sanırım kitaplarından birinde Fatih, Yavuz ve Kanuni üzerine yazılar yazmış; bu kitap da bahsi geçen kitabın içeriğinden Fatih ile ilgili yazılanların sadeleştirilmiş hali.

Kitabı okurken Namık Kemal'in tam bir Fatih hayranı olduğunu görmemek mümkün değil; onun zekasına ve savaş becerilerine duyduğu hayranlığı okudukça siz de göreceksiniz. Elbette kendisi bir tarihçi olmadığı için verdiği tarihi bilgilerin ne denli doğru olduğuna dair şüphe ile yaklaşılabilir ama genel öğrendiğimiz şeyler ile uyuştuğu için bir çok yazdığı şeye doğru gözü ile bakmakta beis yok. Ayrıca olaylar üzerinde tespit ve düşünceleri de dikkate değer.

Genel olarak kitabı beğendim; Fatih'in savaş becerisi ve fetihleri üzerine kısa bir tarih özeti geçmiş Namık Kemal. Açıkçası biz onu İstanbul'u fethettiği için Fatih olarak anıyoruz sanıyoruz ama aslında ismini gerçekten hak ettiğini bu kitabı okuyarak da anlayacaksınız; 2. Mehmet Han gerçekten de bir fatih!  Hem fatih hem mucit! İstanbul fethi için icat ettiği Şahi topları onun son eserleri diye düşünüyorsanız bir kez daha düşünün. Okunmasında fayda bulduğum güzel bir çalışma olmuş.


(İnternet fiyatları, sitelere göre farklılık gösterebilir.)