21 Mart 2018 Çarşamba | By: YeniAy M.

Dini Anlama Kılavuzu



KÜNYE
Yazar Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün 
Yayıncı: Motto Yayınları
Sayfa224
Baskı Yılı: 2018(2.Baskı)

TANITIM BÜLTENİ

Din, insanı hayatın gerçekleriyle yüzleştirir ve bunun gereği olarak da ona hayatında olmaması gerekenleri kaldırıp atma cesareti verir. Allah’ın insana verdiği bu hakkın kullanılması onu gerçek makamına, eşref-i mahlukat seviyesine ulaştırır.
Değişen dünya ve içinde bulunduğumuz teknoloji çağı yeni problemleri de beraberinde getirmekte, bu problemler, diğer alanlarda olduğu gibi dinî alanda da kendini göstermektedir. Bu kitap, din ile ilgili kafası karışan, cevap arayan, sorular soran insanlara akılcı çözümler sunmayı hedeflemektedir. Bu kitap, sorgulayan ve inanç için kapı aralayan bireylerin üzerinde durduğu konulara dinin doğasından hareketle cevaplar vermektedir.
Din deyince insanın aklına sürüsüne bereket inanç öğretisi geliyor, yine de genel olarak din dendiği zaman kimi kişi için bir olumsuzluk kimi kişi için ise bir olumlu algı oluşuyor.

Bazı insanlar dini, zararlı ve yıkıcı bir etki olarak görürken bazı insanlar tersine yapıcı ve faydalı; zaman zaman da dini gericilik yahut ilericilik olarak görenler oluyor. Her iki tarafın argümanlarına bakacak olsak aslında iki taraf da haksız değil, gerek tarih gerekse günümüz olaylar dinin hem yıkıcı hem yapıcı hem ilerici hem gerici etkileri olduğunu gösteriyor. Bu da insan kafasındaki algıları iyice karıştırıyor ve ne ne değildir nedir, işin içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Genel olarak ülkemizde kavram karmaşası olduğu resmi bir gerçek, ben bu olgunun genel olarak tüm Dünya için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Bunun sebeplerine girmeyeceğim... Bir kavram insanın kafasında bozulmaya başladığı zaman ona yüklenen anlamlar da değişime uğruyor ve eyleme geçtiği zaman ortada yanlış bir şeyler döndüğünü fark etmemiz zaman alabiliyor.

Din de bu kavramlardan biri diye düşünüyorum.

Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün hoca, bu kitabında din konusunda kafa karışıklığı yaşayan, dinin ne olduğunu; artılarını ve eksilerini öğrenmek isteyenler için hazırlamış. Şahsen din ile ilgili bakış açımda bir gelişme olduğunu ve daha fazla şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Başarılı bulduğum bir çalışma olmuş. Konu itibariyle ilgisi çeken, din konusunda karmaşa yaşayan okuyuculara da tavsiye edebilirim. Anlatımı bazı kişilere ağır kaçabilir; 5 üzerinden 3 seviyesinde bir zorluğu var, kanımca. Bu da olağan çünkü sosyolojik ve felsefik bir bakış açısıyla dine yaklaşılmış. Hocamıza teşekkür ediyoruz.



(İnternet fiyatları, sitelere göre farklılık gösterebilir.)