22 Ocak 2024 Pazartesi | By: YeniAy M.

Açlık Oyunları "Kuşların ve Yılanların Şarkısı"

 



KÜNYE

Yazar: Suzanne Collins

Yayınevi: Dex Kitap

Yayın Yılı: 2020

Sayfa Sayısı: 646

TANITIM BÜLTENİNDEN

Onuncu Açlık Oyunları’nı başlatacak hasat gününün sabahı. Başkent’te, on sekiz yaşındaki Coriolanus Snow akıl hocası olarak katılacağı Oyunlar’a hazırlanıyor. Başarılı olmak istiyor ve bunun için tek bir şansı var. Bir zamanların görkemli Snow ailesi zor zamanlardan geçiyor ve ailenin kaderi, Coriolanus’un cazibesiyle, zekâsıyla, hamleleriyle diğer akıl hocalarını gölgede bırakıp haracını Oyunlar’ın galibi yapmasına bağlı.




Aslında başka bir kitap okuyordum ama bir anda buna geçtim. 😜 Yıllardır okumayı beklediğim bir #roman bu. #HungerGames serisine hepiniz aşinasınızdır, bu kitap Başkan Snow’un gençlik döneminde Açlık Oyunlarının 10. yılında geçiyor ve başrol elbette Snow’un kendisi. #Spoiler Snow ailesi savaş öncesi köklü ve zengin bir aile iken sonrasında fakirleşmiştir ve genç Snow ve ailesi bunu gizlemek için elinden geleni yapar. Daha lisede Başkan olmayı hedefine koyan Snow; son sınıfa geldiğinde 10. Açlık Oyunlarında yeni bir uygulama ile haraçlara atanan Akıl Hocalarından biri olunca bildiğimiz Oyunların geleceği de şekillenmeye başlar. İroniktir ki Snow’un haracı 12. Mıntıkadan Lucy isminde müzisyen bir kızdır ve zamanla bu kıza karşı romantik hisler de besleyecektir. Oyunların ilk halleri gladyatör dövüşlerini anımsatır cinstendir, Snow’un deneyimledikleriyle ileride oyunları daha insani hale getirdiğini söyleyebiliriz (ne kadar insani olabilirse artık!)

Snow’un daha vicdanlı ve insani olduğu bir dönemi okuyoruz ama içten içe gelecekteki Snow’un orada olduğunu gösteren düşünceleri görebiliyorsunuz. Bol bol Alaycı Kuş/ Katniss göndermeleri de var ki ana seride gördüğümüz bazı olay/hikayelerin köklerini de bu kitapta göreceksiniz. Yazar burada da bir ironi yapmış, ünlü idam edilen adam şarkısı, temelde Snow ve Lucy'nin şarkısıymış... tabi Snow azıcık bunu (bana göre biraz zorlama şekilde) kendilerine yorumladı. Tigris gibi karakterlerin kökenlerini de okuyacaksınız, Gül takıntısının da kökenleri burada… Kısacası okuyun bence, filmi de geldi geçti. 😉

Genel olarak başarılı, güzel bir kitap. Tabi zayıf olduğunu düşündüğüm kısımlar da var ve göze batan dil bilgisi hataları da.. Devamının yazılmasını isterim, Snow’un Başkan olma süreci de ilgi çekici olsa gerek. Kötü bir adamın doğuşu da kahramanların doğuşu kadar ilgi çekici bir hikayedir.