27 Ekim 2013 Pazar | By: YeniAy M.

Star Wars - Bölüm 1 - Gizli Tehlike

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Efsanenin başlangıcına tanık olacaksınız!

 

Efsane filmin kitaplaştırılmış hali. Öyle ki insana kitaptan filme uyarlanmış havası veriyorlar. :D Kronoloji de ilk bölüm ama filmlerin sıralanışında dördüncü film olan Gizli Tehlike, Anakin Skywalker'ın Jedi Düzenine katılmadan önceki günlerini ve Sith'in ilk kez kendini Jedi'lara gösterişi konu alıyor.

Efsanevi Jedi Üstadı Obi Wan Kenobi, bu kitapta 25 yaşında bir Padawan. Üstadı Qui Gon Jinn ile birlikte, Ticaret Federasyonunun kuşatması altındaki Naboo gezegeni müzakereleri için kuşatmaya gidişiyle başlıyor her şey. Görüşme talebini kabul eden Naib Gungay bizim Jedi'ları bekletirken, Darth Sidious'un emri ile onları öldürmeye çalışır ama başaramaz. Hatta neredeyse kendileri yakalanma tehlikesine girerler ama ters giden bazı durumlar sonucu Jedi'lar Naboo gezegenine kaçmak zorunda kalır. Hepinizin bildiği gibi burada Jar Jar Binks ve Gungan halkı ile tanışırlar ve onların verdikleri aracı alarak Naboo'nun başkenti Theed şehrine vararak işgal altındaki Kraliçe ve maiyetini kurtararak Cumhuriyet'in başkenti Corucant'a götürmek için yola çıkarlar Fakat kaçış sırasında gemi hasar alır onları kurtaran R2D2 isminde bir drod ama uzağa gidemeyeceklerdir Tatooine isminde, Cumhuriyet'in ve federasyonun etkisi dışındaki bir gezegene inerler. Burası bir çöl gezegenidir ve Hutt'lar denen bir ırk tarafından yönetilmektedir. Ayrıca suçluların da uğrak yeridir.

Elbette kitabın girişinde ve sonraki sayfalarında Anakin'in, Jedi'lar ile tanışmadan önceki bazı anılarına da şahit oluyoruz. Anakin kaderin cilvesi ile Qui Gon ve ileride eşi olacak Padmé ile tanışır. Padmé herkese Kraliçe Amidala'nın nedimesi olarak kendini tanıtsa da gerçek nedime Kraliçe rol oynayan Sabé isimli kızdır. Elbette bu sır çok sonra, Padmé gezegenine döndüğü zaman ortaya çıkacaktır. Qui Gon Jinn Anakin'den etkilenir ve gücün onun etrafında bu denli yoğun olmasından şüphelenerek test yapar. Anakin, bir jedi destanında anlatılan"Seçilmiş Kişi"dir. Bu da onun, bozulan güce denge getirecek kişi olduğunu gösterir. Ama bir sorun vardır. Anakin köledir. Sahibi Watto ile yaptığı kumar anlaşması sonucu watto onu serbest bırakır ve Anakin artık Jedi olmak için Qui Gon Jinn ve Obi Wan Kenobi ile birlikte gidecektir.

Ama başka sorunlar vardır. Tatooine'de Darth Maul isimli bir Sith Lordu, Qui Gon'a saldırır. 1000 yıl sonra ilk kez Sith gören Jedi'lar şaşkın bir şekilde başkente dönerler ve Jedi Konsey'ine durumu anlatırlar. Bu sırada Kraliçe Amidala, Naboo senatörü Palpatine'in kışkırtması ile Başkab Valarum için güvensizlik oylaması ister. Böylece yeni bir başkan seçilecektir ve Naboo işgali konusunda onlara yardımcı olacaktır. Fakat Amidala böyle bir durumun olmayacağını, bürokrasinin son derece hantallaştığını fark eder ve savaşıp, gezegeninin kurtarmak için geri dönmek ister. Bir tertibi de vardır. Jedi'lar ve Anakin ile geri dönen Amidala, Jar Jar'ın da yardımı ile Boss Nass ile görüşür ve Gungan halkının da desteğini alarak Federasyon ile savaşmaya başlar.

Ama Sith Maul gezegene gelmiş ve Jedi'lara saldırmıştır. Padmé Naib'in kaçmasını engellemek için onu yakalamaya çalışır. Anakin ise droid kontrol gemisini yok etmek için bir savaş gemisine atlar ve uzay savaşına katılır. Savaşın sonunda ise kontrol gemisi yok edilir, Naib yakalanır, Maul Obi Wan tarafından öldürülür. Fakat bu sırada Qui Gon Jinn Sith tarafından öldürülmüştür. Öğrencisinden son isteği ise Anakin'in eğitmesidir. Çünkü o, seçilmiş kişidir.

Jedi Konsey'i Naboo'ya gelir ve Jedi'ın cenazesine ve Naboo kutlamalara katılır. Obi Wan 1000 yıl sonra ilk Sith öldüren kişi olduğu için sınava tabi olmadan Jedi Şövalyesi yapılır. Anakin'de onun öğrencisi olur. Anakin önündeki 10 yıl boyunca da Padmé'yi bir daha görmeyecektir.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Filmde görünmeyen, kesilmiş olan sahneleri görmek adına harika bir kaynak. Ayrıca ben karakterlerin aklından geçenleri okumayı her daim çok sevmişimdir. İlk Star Wars kitabım. Canımmmmmmmmmmm :)

Kitap önerisi: Star Wars hayranı için önemli bir kitap.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 3 (he en ucuz star wars kitabı. Gene kazık yedim. Eski parayla 3.250.000'e aldım.25 kuruşu hafife almayın.  Eksik olsun ekmek vermezler size. :D )


 
KARAKTERLER

 
Qui Gon Jinn. Dooku'nun öğrencisi, Obi Wan'ın öğretmeni, Anakin'i bulan kişi. Naboo savaşında kraliçeyi koruyan kişilerden biridir. Maul tarafından öldürüldü ama güç ile birleşmeyi başararak, bedensel olarak olmasa da ruhsal olarak varlığını barındırmayı başardı ve bunu yıllar sonra, yoda ve obi wan ile iletişime geçerek onlara öğretti.
 
 
 
Padmé Naberie Amidala. Naboo'ya 14 yaşında Kraliçe olunca Amidala ismini aldı. İdealist ve dürüst bir politikacı olarak ün yaptı. Halkı onu o kadar sevdi ki iki dönemi tamamlamasına rağmen yasaları değiştirip onun yeniden Kraliçe olmasını istedi fakat Amidala kabul etmedi. Yerine geçen yeni kraliçe ise onun senatör olmasını teklif edince Naboo'ya Senatör olarak hizmete başladı. Naboo savaşından 10 yıl sonra Anakin ile yeniden karşılaştı ve aşık oldu. Onunla evlendi ve ikisi de evliliklerini gizli tuttular. Çünkü Jedi'ların evlenmesi yasaktı. Ayrıca Naboo yasaları gereği yönetici ve senatörlerin de evlenmeleri yasaktı. Klon savaşlarının sonucunda kocasının dönüştüğü şeyi görmeye dayanamadı ve ikiz çocukları Luke ile Leia'yı doğurduktan sonra öldü. Cumhuriyeti ele geçiren Palpatine(sidious) onu öldürenin Jedi'lar olduğu haberini yaydı. Kimse padmé'nin ölen çocuklarının kimsen olduğunu, ilişkisini vs. araştırmadı zira gelenekler bunu gerektiriyordu.
 
 
 
Darth Maul. Zabrak ırkından bir Sith lordu. Darh Sidious'un bilinen ilk öğrencisi. Gerçek ismi Khameir Sarin idi ama Sidisous tarafından bulunup yetiştirildikten sonra Maul ismini aldı. Dövmeleri özel olarak işlendi. Naboo savaşında Qui Gon Jinn'i öldürmüş ama Obi Wan Kenobi tarafından yenilgiye uğratılarak, öldürülmüştür. (Sonraki animasyon vb. şeylerdeki geri dönüşünü boş verin. Adam öldü. Lucas saçmaladı.)
 
 
Palpatine. Barışçıl bir gezegen olan Naboo'da doğdu. Sith adı Darth Sidious. Darth Plaugeis tarafından yetiştirilir ve o hala hayatta iken Maul'un gizlice yetiştirir. Hocasını uykusunda öldürür. Tertibinin ilk aşaması olarak Naboo senatörü, daha sonra ise Naboo savaşından yararlanarak Cumhuriyet'e Başkan olmuştur. Klon savaşını, gizlice, başlatmış ve Jedi'ları yok edip, Anakin'in kendi tarafına çekmek için sabırla beklemiştir. Her şeyin sonunda istediğini elde edip, kendini İmparator ilan etmiş, Jedi'ları yok etmiş ve Anakin'in Vader ismi ile çırağı olarak almıştır(elbette Maul sonrasındaki çırağı Dooku Anakin tarafından öldürülmüştür.). 20 yıl sonra Vader tarafından öldürüldü ve güce denge geldi.